Захариева: Изразяваме пълна подкрепа за реформите в Черна гора

Един от основните приоритети на европредседателството ни е разширяване на държавите от Западни Балкани

Изразяваме пълна подкрепа за реформите, които осъществява правителството на Черна гора. Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио и телевизия „Черна гора“, предава Агенция „Фокус“.

Вицепремиерът припомни, че България ще приеме председателство на ЕС през следващата година, от 1 януари 2018 г. и допълни, че един от основните ни приоритети е разширяване на държавите от Западни Балкани. „Черна гора е най-напредналата държава в преговорния процес. Поздравявам ви за бързите темпове“, коментира още тя.

Външният ни министър уточни, че реформите са скъпи, но увери, че всичко си струва. „Искам да дам за пример с България преди след членството в ЕС с няколко цифри, защото те говорят най-добре. Само за 10 години нашият Брутен вътрешен продукт се увеличи 4 пъти. От около 25 млрд. лв. сега е 93 млрд. лв. за миналата година. Над 4,5 пъти се е увеличиха доходите на населението, инвестициите са стотици пъти по-големи. Най-важното е, че това е най-големият Съюз за мир, стабилност и просперитет. Ние сме твърдо убедени, че той няма да бъде цял без пълноправно членство на държавите от Западните Балкани“, добави Екатерина Захариева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов