Захариева: Договорът за добросъседство е по наша инициатива

Самите македонци говорят със силна ирония за това, което се случва в техния "Дисниленд""

Македонците имат желание да решат проблемите със съседите си, които не са предизвикани от техните съседи. Това заяви за Нова Телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, дни преди Скопие и София да подпишат договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Правителствата и на двете страни вече дадоха съгласие за историческия документ.

"С този договор целим да загърбим това, което беше досега, и да отворим нова страница в отношенията си. Инициативата е на българската държава, поехме я заради неспазване на точки от декларацията от 1999 г.", уточни Захариева, като допълни, че това е опит да се преустановят атаките срещу България.

"Има ли някой съмнение чий цар е Самуил? Самите македонци говорят със силна ирония за това, което се случва в техния "Дисниленд", каза тя в коментар за облика на македонската столица и множеството паметници на исторически личности в нея.

По думите й с този договор Македония има шанс да отвори "нова страница в новата история на държавата си, която не е съществувала дълго време като самостоятелна".

"Ако има протести, те очевидно ще бъдат организирани, а няма да бъдат спонтанни", смята вицепремиерът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов