Родолюбци направиха луксозен албум за паметта и красотата на Ветринци

Животът

22-07-2017, 10:00

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Консултанти на изданието са бившият кмет Георги Цанков и историкът Елена Мачковска

Луксозен албум „История, хармония и красота” със снимки от културно-историческото наследство на великотърновското село Ветринци излезе от печат. Негови автори са дългогодишният изследовател и краевед Руси Димитров, написал излязлата през 2003 година „История на село Ветринци” и инж. Радка Шикова от същото село. Консултанти на изданието са бившият кмет Георги Цанков и историкът Елена Мачковска, а художественото оформление е дело на Милена Панчева. „Документалната история на селото е подкрепена от 44 цветни снимки на исторически места и местности, дело на инж. Найден Найденов и инж. Радка Шикова. Осем са чернобелите снимки – карта на крепостта и местата около нея от Карел Шкорпил, бронзов кръст от Ханската стена, ключове на лира от землището на селото и др.”, разказа Елена Мачковска. Тя уточни, че албумът от 35 страници условно е разделен в две части.

В първата авторите разглеждат историческите места, местности, махали, пътища, мостове в селото и около него. За улеснение на читателите от инж. Шикова е изработена специална карта. „Сведения за тях оставя Карел Шкорпил, дошъл у нас след Освобождението. Обикаляйки търновските старини, той достига и до Ветринци, където намира останки от стара крепост и град. Прави карта на крепостта и части от града, оставя и рисунка на единия от двата кръста…”, споделя Елена Мачковска. Тя припомня, че имало и мост от синджири от крепостта в средния завой на реката към църквата на Ханската стена и според Шкорпил „…тук е мястото Усте, дето е била писана през 1364 година книгата Лествица, сега в Рилския манастир…”  В землището на Ветринци в границите на административната територия на Никополис ад Иструм са намерени ключове и лира, датирани от началото на ІІІ век. Находката, единствена за сега по българските земи, описва археологът Павлина Владкова.

На знаковите за селището сгради и места акцентират авторите във втората част на албума.  Сред тях са общината, където за първи път е развяно знамето на Попхаритоновата чета през 1876 година, църквата „Св.Димитър, построена през 1834-1840 година със средства на дарители от Ветринци, учебното дело, започнало преди 1848 година с две килийни училища, читалище „Напредък – 1903”, единственото културно-просветно средище в селото днес. Не са пропуснати и ветринските водоизточници. В края на албума авторите се спират и на името на Ветринци – Дженевиз махала от /Дженевиз-венец/, Балван, Балван махала, а от 1934 година – Ветринци.

„Албумът е своеобразно послание за опазване на историческата памет на нацията ни и в частност на малките населени места като Ветринци – селище, съчетало в себе си чудната хармония от история, духовност и уникална природа”, коментира още Елена Мачковска.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов