Дончев: Ремонтът на НДК закъснява много сериозно

Дефицити са трупани и през предишни години

Ремонтът на НДК за целите на българското председателство сериозно закъснява. Това призна вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНР. "Има относително ниска степен на физическо изпълнение. Първостепенната цел е дейностите по ремонта да се ускорят, защото остава половин година. Въпрос на оперативно майсторство е нещата да се случат по най-добрия начин. Факт е, че има генерирано много сериозно закъснение“, каза той.

По повод парламентарната комисия, която проверява фактите около скандала с оттеглянето като директор на НДК на Мирослав Боршош, в която се очаква да бъде повикан, Дончев каза: „Нека да ме викат, стига да съм в състояние, ще отговарям“.

Той коментира и протеста в МВР, като по думите му исканията на полицаите са справедливи, но трябва да се мисли и за възможностите, защото едно искане предполага допълнителен паричен ресурс. „При всички случаи полицаите, работещи на терен, са приоритет. МВР има доста голяма администрация, не твърдя, че по дефиниция тя е неефективна. Там има и звена, свързани с информационно осигуряване, информационна сигурност“, добави вицепремиерът.

По темата, която ГЕРБ изведе като приоритет – образованието, той каза, че ако има инвестиция, която е дългосрочна и с твърда възвръщаемост, не само пари, това са инвестициите в наука и образование. „Ако се оказва, че много българчета не попадат или отпадат от системата, не са в клас, а някъде другаде, това е дългосрочен проблем, защото след 10-15 години един човек, който не може да чете и да пише, да смята, шансовете му за реализация на пазара на труда са нулеви, шансовете му за адекватна интеграция в обществото също са почти нулеви. Вариантите са или той да бъде клиент на социалната система, или да бъде клиент на полицията и на прокуратурата“, коментира Дончев.

По повод идеята на управляващите да връщат деца в училище, като внимателно принуждават родителите им, той коментира: „Има държави, в които при нежелание на дадено семейство да праща детето си на училище, то се извозва с полицейски патрул. Така беше и в България по времето на зрелия социализъм. Аз не съм убеден, че трябва да прилагаме точно тази мярка, но има ситуации, в които представителите на държавата, на Министерството на образованието – директор, учител, социални работници, когато трябва да влязат в дадено домакинство да видят защо децата не ходят на училище, да не могат да го направят, ако не са ескортирани от полицейски патрул“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов