Реплика на стрелометна машина ще покажат на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград”

Мисия

30-06-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Такава машина е описана още в книгите на Херон Александрийски

Демонстрации със стрелометна машина – един от прародителите на съвременния арбалет, ще е една от атракциите на Втория международен фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”.

Такава машина е описана още в книгите на Херон Александрийски. По неговите чертежи и по тези на римския архитект и инженер Витрувий е изработена и машината, която ще бъде представена на Царевец.

Балистите са се използвали до IX – X век., след което са заменени от арбалета, който е до четири пъти по-лек.

Машината е изработена от метал и дърво и е във възможно най-малкия съществуващ вариант.

„Този размер машини обикновено са се слагали на крепостните кули, а стрелите, които се използват са дълги около 80 см и са почти половин килограм. Целта е, когато удря щита, да порази и този, който е зад него.”, разказа Стефан Стефанов от търновския клон на Национално дружество „Традиция”.

По думите му работата с тази машина е много лесна. За да се научи да стреля с лък, на човек са му необходими около две години, а със стелометната машина резултатът идва дори след два часа.

„Това е предимството, но и недостатъкът на машината, на техниката изобщо – всеки може да се научи да стреля, но майсторството отива на заден план.”

Църковно училище, ковачница и монетарница са останалите атракции, които са подготвили домакините от Велико Търново за тридневния фестивал.

В църковното училище по калиграфия и иконопис ще има и свещоливница. На входа на фестивалния град ще бъде разположена ковачницата, а в монетарницата всеки желаещ ще може сам да си отсече сувенирна монета.

Търновци ще представят и машина за плетене на въжета. Това е най-новият занаят, който ще може да се види на фестивала. Всеки достатъчно търпелив да загуби около 10 минути, ще може сам да си пресуче въже.

Основна атракция остава кухнята, в която, готвачът Петър Стефанов, ще разкрива тайните на интересни рецепти, а посетителите ще могат да дегустират средновековни ястия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов