Педагози и експерти обсъдиха създаването на Професионална техническа и транспортна гимназия

Мисия

20-06-2017, 16:33

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В Горна Оряховица не предстои и никога не е коментирано закриването на ПТГ „Васил Левски”

Създаването на Професионална техническа и транспортна гимназия, обединяваща горнооряховските ПТГ „Васил Левски” и ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров” обсъждаха днес колективите на двете учебни заведения, по време на срещи с началника на РУО – В. Търново инж. Розалия Личева и експерти от екипа на горнооряховския кмет инж. Добромир Добрев.

Общината и Регионалното управление по образование препотвърдиха, че не предстои и никога не е коментирано закриване на учебно заведение.

Предложението за сливането на т.нар. механотехникум с гимназията по железопътен транспорт е направено от началника на РУО инж. Розалия Личева, съобразно Закона за предучилищното и училищно образование. Целта е оптимизиране на училищната мрежа от професионални гимназии с оглед повишаване качеството на  учебния процес. Предложението трябва да бъде одобрено от министъра, а сливането на двете училища би станало факт след издаване на съответната заповед. 

Новото по-голямо учебно заведение ще предлага обучение с по-високо качество, а всички ученици ще останат в същите професионални направления и в паралелките, в които са приети, като така се гарантира, че ще завършат средното си образование точно според направения от тях избор. Трудовите правоотношения с учителите пък ще се уредят чрез преназначаване, обясни инж. Личева, която съобщи, че педагозите ще имат часове и ще преподават предметите си и догодина. Учителите трябва да бъдат спокойни и точно затова се организират тези срещи, категорична бе началникът на Регионалното управление на образованието инж. Личева.

Първоначално новата Професионална техническа и транспортна гимназия няма да има патрон. На по-късен етап педагогическият екип ще може да вземе решение как да се казва учебното заведение.

По време на срещите бе обсъдена и стара идея на началника на РУО – В. Търново за създаване на професионално образователно звено на база на двете училища, отговарящо на актуалните нужди на бизнеса.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов