Венцислав Спирдонов връчи свидетелства за завършено основно образование в СУ „Вела Благоева”

Мисия

16-06-2017, 08:04

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отличници при седмокласниците са Катерина Тончева и Виктория Маринова

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов връчи свидетелствата на възпитаници на СУ „Вела Благоева”, завършили основно образование. Отличници при седмокласниците са Катерина Тончева и Виктория Маринова. Момичетата приключват образованието си в търновското училище с отличен успех по всички предмети, като Катерина има отлични оценки и на външното оценяване по български език и литература, математика и по чужд език. Избрала е да продължи обучението си в ПМГ „Васил Друмев” в паралелка по информационни технологии. 
Тържеството започна с Празник на професиите. Чрез игри децата безпогрешно разпознаваха целия спектър от професии на българския пазар – лекар, учител, машинист, сомелиер, масажист, биотехнолог… Така те отбелязаха първата година от участието си в проекта на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”, обясни директорът Ангел Янчев. СУ „Вела Благоева” и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия са единствените учебни заведения в старата столици, включени в проекта. 
По думи на школския ръководител учебната 2016/17 г. завършва сравнително успешно. „Училището стои добре в града, общината и областта. Устойчиво поддържаме броя от малко над 600 ученици. Материалната ни база става все по-добра. Успехите, които учениците ни постигат, без да са на национално ниво, ни радват”, коментира Янчев. Два пъти са намалели слабите оценки по математика на външното оценяване при седмокласниците. „Набелязали сме мерки да поддържаме добри резултати по всички учебни предмети, не само по тези, които са обект на проверка от националните външни оценявания”, каза директорът. 
88 деца са записани в първи клас за учебната 2017/18 г., с десетина процента повече спрямо миналата учебна година, отчете Ангел Янчев. Според него приемът е отличен, а това показва, че новата наредба, приета от Общината, работи добре. 
Ученици след завършен VII клас в профил „Предприемачески” ще приема „СУ „Вела Благоева” за 2017/18 г. В направлението разширено се изучават пазарна икономика, маркетинг и реклама,  предприемачество, счетоводство на предприятието,  география и световна търговия, информационни технологии. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов