Петков: Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано

На 17 май ВАС отмени постановление на Министерски съвет, с което се определя минимална работна заплата за тази година в размер на 460 лева

“Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано.“ Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който взе участие във форум “Европейският семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори“, организиран от КНСБ и фондация “Фридрих Еберт“. Петков посочи, че има аргументи, които ще бъдат изложени при обжалването, а в това време отново стартира процес по консултации на проект на постановление на Министерски съвет за размера на минималната заплата, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

На 17 май ВАС отмени постановление на Министерски съвет, с което се определя минимална работна заплата за тази година в размер на 460 лева. Делото бе образувано след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Национален съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Бисер Петков правителството, веднага след като е било оповестено решението на ВАС, е взело мерки да започнат консултации по отношение на приемане на проекта на постановление, така че размерът на минималното възнаграждение да има силата на стабилен акт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов