Автокиното гостува на Велико Търново с филмите „Воевода” и „Докато Ая спеше”

Животът

21-05-2017, 13:19

Снимка:

автокино

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече две години автокино Варна обикаля в турне страната ни

Да подпомогне българското кино и да възроди интереса към родните ленти е каузата на единственото автокино у нас. Вече две години автокино Варна обикаля в турне страната ни и обхваща все повече и повече градове. В понеделник, 22 май, негова спирка ще бъде Велико Търново, а мястото на прожекциите е наказателният паркинг под крепостта „Царевец”. Миналата година великотърновци са проявили изключителен интерес към обиколката и дори организаторите са връщали коли, чиито шофьори в последния момент са решили да посетят прожекциите, сподели в интервю за Общинското радио Галин Желязков, организатор на събитията. 
С бус, пълен с техника, и една кола за останалата част от екипа, пътува автокиното в различните градове на страната. Организират събитията няколко месеца по-рано, тъй като работят с много общини и различни терени, които понякога в последния момент се сменят, издава ни любопитни подробности Галин. Екранът, с който автокиното разполага, се намира на 2 метра отстояние от земята, а размерите са 10х5 метра. Кино-машина успява да обхване целия екран и да го освети така, че да успее всеки да види с максимално качество на картината прожектираните филми. Звукът се приема от радиото на автомобила и се настройва на съответната честота, посочена на екрана, непосредствено преди прожекциите. Автокино Варна има за цел за своята 3-годишнина догодина да представи за своите почитатели български филм на 3 D . С две ленти – „Бензин” и „Лачените обувки” автокиното ще направи още едно национално турне през месец юни, съобщи Галин Желязков. 
Изцяло към излъчване на български филми се насочват организаторите. Средствата, които постъпват от билети, отиват директно към продуцентите на лентите, с изключение на разходите, използвани за транспорт и за възнаграждения на екипа, ангажиран с турнетата. „Големите киновериги не желаят да излъчват някои от българските филми, понякога артистите не могат да покажат труда си в кината. Това е нашият вариант да покажем на зрителите какви качествени филми се правят в България”, подчерта Желязков. 
„Воевода” е първият филм, който ще бъде представен във Велико Търново. Прожекцията започва в 21 часа. 
В 23 часа за любителите на седмото изкуство ще бъде прожектиран филмът „Когато Ая спеше”. 
Билетите се резервират или онлайн, или се закупуват преди прожекциите. 
40 са местата за автомобили във Велико Търново. Подробностите – на  http://avtokino.bg/

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов