Гергана Пенова с номинация в категорията „Герой на децата”

Мисия

21-05-2017, 08:31

Снимка:

аз детето.бг

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Преподавателката в Младежкия дом се бори на наградите „Златна ябълка” за 2017 година

Гергана Пенова - основател и преподавател в ателие „Керамика и изобразително изкуство" в Младежки дом във Велико Търново, е номинирана в категорията „Герой на децата” за 2017 година на Наградите „Златна ябълка”. Инициативата е на Националната мрежа на децата, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Наградите „Златна ябълка“ търсят героите на децата – хора, които помагат за налагане на разбирането, че децата имат нужда от специално внимание и подкрепа. Всички номинации се правят за конкретна дейност/инициатива или конкретна практика на номинираните личности и организации. Тази година наградите “Златна ябълка” ще бъдат връчени за седми пореден път.
     Гери основава ателието през 2003 година и оттогава броят на децата, които работят в него, непрекъснато расте. Тази година уменията си развиват повече от 80 деца на възраст между 5 и 18 години. Те създават множество разнообразни произведения – пластики, маски, вази, свещници, чайници, чаши, мозайки, стъклопис, запознават се с различни техники на рисуване, работа с глина и материали на приложното изкуство, а всяка година ателието организира изложби, в които малките творци показват своите произведения. Децата са показвали свои творби в Сърбия, Румъния, Македония, Турция и Германия. Ателието е организатор и на различни инициативи за деца, млади хора и техните родители.
    Освен работата в ателие „Керамика и изобразително изкуство“ в Младежкия дом във Велико Търново, Гергана Пенова провежда занимания с деца от социални институции – Кризисен център в село Балван и Дневен център за деца с увреждания и води групи по керамика и изобразително изкуство в детски градини от старата столица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов