Над 4000 участници събира XXI Старопланински събор „Балкан фолк” във Велико Търново

Мисия

12-05-2017, 08:47

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Официалното откриване на фолклорните форуми е днес от 19:00ч. в парк Марно поле

Над 4000 участници от България и чужбина ще се включат в двадесет и първия Старопланински събор „Балкан фолк”, Осмото издание на Българския национален шампионат по фолклор „Евро фолк” и Международния фестивал „Световна купа по фолклор”, който се провежда за втора година. 
Официалното откриване на фолклорните форуми е днес от 19:00ч. в парк Марно поле, на сцената на Летния театър, а специален гост ще е Нейно превъзходителство Сри Астари Расджид – посланик на Индонезия в България. 
Преди да бъде поставено началото на събора, в 16:30ч., част от участниците ще поднесат цветя на паметника на Илиян Николов – основател на Старопланинския събор „Балкан фолк”. 
На 13 май (събота) от 18:00ч. над 400 участници ще дефилират по главната улица на старата столица. Концертите ще започват в ранния следобед, в дните 12, 13, 14, 18 и 19 май, а на 20-и от 20:30ч. ще се състои връчването на наградите в трите фолклорни форума. 
Над 10 държави, сред които Индонезия и Индия, са подали заявка за участие в Международния фестивал „Световна купа по фолклор”. Той е част от системата на Европейската и Световната асоциация за фолклорни фестивали. 
„Надяваме се, че за в бъдеще, чрез тази инициатива, търновците, които имат интерес към фолклора, ще имат възможност да виждат все повече международни групи от цял свят, защото в този фестивал участват най-добрите групи в света.”, обясни Калоян Николов – председател на Старопланински събор „Балкан фолк” и президент на Европейската Асоциация на Фолклорните фестивали. 
„Балкан фолк” е един от първите фестивали на Европейската асоциация, която през 2017-а навършва 10 години. 
От юни 2016-а Асоциацията е официален партньор на ЮНЕСКО в областта за запазване на нематериално културно наследство. 
„Това е висока чест за Велико Търново, защото централата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали се намира в старата столица”, отбеляза Калоян Николов. 
Изпълненията на участниците в трите фолклорни фестивала ще оценява професионално жури с председател маестро акад. Георги Янков и членове – Валентин Халваджиев (хореограф), Иван Данчев(диригент) и Михаил Дюлгеров - фолклорист и основател на ДЮФА „Българче“ – Велико Търново.   
Наградният фонд включва златни, сребърни и бронзови купи и медали, както и предметни награди, предоставени от спонсорите на събитието. 
Лице на „Балкан фолк” тази година е Ралица Мирославова, която е сред най-добрите танцьори на състав „Дряновче” към читалище „Дряновска пробуда – 2008”, с ръководител Маруся Млъзева. 
 „ Велико Търново от векове е културно средище на България и мисля, че на този град му отива да бъде и фестивална столица.”, сподели председателят на „Балкан фолк” Калоян Николов. 
Старопланинският събор се провежда с подкрепата на Община Велико Търново, а всички концерти, включени в програмата, са с вход свободен. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов