МОН обсъжда критериите за получаване на научна степен

Ако проектът бъде приет, министърът на образованието ще има контрол над минималните изисквания

От Министерството на образованието и науката поканиха представители на училищата и научните институции да предложат минимални изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност в отделните професионални направления. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Поканата е част от общественото обсъждане на изготвения от МОН проект за промени на Закона за развитие на академичния състав (ЗРАС). В него е заложено създаването на критерии за кариерно израстване в науката.

Според проектозакона за ЗРАС учен, който не покрива минималните изисквания, няма да бъде допускан до оценяване. Всеки университет може да определи и допълнителни критерии за своите кандидати. На показателите трябва да отговарят и членовете на научните журита.

В министерството са получили предложения за конкретни изисквания от 37 висши училища, БАН, Съюза на учените в България и други. Те бяха обобщени поотделно за всяко професионално направление и публикувани на сайта на министерството като допълнителна информация към оповестения преди месец проект за ЗРАС.

В предложенията не са включени изисквания за професионално направление "Право", както и за някои специалности, свързани с националната култура и идентичност. Причината е, че те са по-специфични и затова се нуждаят от по-задълбочено обсъждане и различен подход. В някои направления е възможно да се поставят диференцирани изисквания за различни специалности, които отразяват най-добре тяхната специфика.

Предварителният вариант на минималните изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност иска да предизвика обсъждане сред професионалните среди за различните направления и научни области.

Това не са крайни решения. Конкретните параметри ще се обсъждат едва след приемане на предлаганите промени в Закона за развитие на академичния състав.

Ако проектът за промени на научното развитие бъде приет, министърът на образованието и науката ще има административен контрол върху прилагането на минималните национални изисквания. Това не противоречи на автономията на висшите училища, тъй като окончателните решения ще се вземат от факултетните съвети, както и досега.

Ако обаче се окаже, че някоя научна организация системно нарушава процедурите и не прилага тези критерии, министърът може да поиска отнемането на институционалната акредитация на университета или на акредитацията на докторските програми на съответния институт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов