Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд мъж, извършил данъчно престъпление

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 50-годишен мъж за извършено данъчно престъпление.

Обвинението срещу Петьо П. е за това, че през периода 13.09.2011 г. - 13.03.2012 г. в гр. Плевен при условията на продължавано престъпление в качеството си на пълномощник на Б. П. /едноличен собственик за периода на м. 09. и м. 10.2011 г./ и на И. С./ едноличен собственик за периода на м. 10.2011 г./ на „Булген импекс“ ЕООД - гр.Плевен, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери 136 547,24 лв. - от които ДДС в размер на 90 863,96 лв., като използвал документи с невярно съдържание - СД по ЗДДС, регистри за покупките и неистински документи - фактури, които се изискват ежемесечно по Закона за данък добавена стойност, приспаднал неследващ се данъчен кредит и избегнал установяването и плащането на дължим годишен корпоративен данък по ЗКПО в размер на 45 683,28 лв. за финансовата 2011 г., като потвърдил неистина в подадена годишна данъчна декларация пред ТД на НАП, офис - Плевен - престъпление по чл.255, ал.3 вр. ал.1, вр. чл.26 от НК.

Обвиняемият искал да развива търговска дейност, но имал намерение да започне работа и като държавен служител. Поради законовата несъвместимост на двете дейности, синът му регистрирал на свое име фирма „Булген импекс“ ЕООД, като упълномощил безсрочно баща си да извършва търговска дейност и да го представлява пред всички институции. След като синът бил приет за студент дружествения дял бил прехвърлен и едноличен собственик на капитала станал И. С., който също упълномощил безсрочно обвиняемия. Така Петьо П. реално осъществявал изцяло дейността на фирмата, като съставял съответните фактури и подписвал изготвените въз основа на тях справки декларации, а така също дневниците за покупки и дневниците за продажби.

ТД на НАП - Велико Търново, офис Плевен извършила ревизия на дейността на „Булген импекс“ ЕООД, която приключила с издаване на ревизионен акт, като били установени данъчни задължения. В хода на ревизията били извършени насрещни проверки на доставките за „Булген импекс“ ЕООД, при които не били представени годни доказателства и не било установено по безспорен начин наличието на реални доставки по издадените фактури.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов