Георги Денев:Милан Милянич ме искаше в Реал Мадрид

Постоянно се интересувам какво става с ЦСКА

Вчера славният футболист на ЦСКА Георги Денев навърши 67 години. "Тема Спорт" потърси една от най-големите звезди на червените през 70-те за кратко интервю. Петкратният шампион с армейците вярва, че догодина тимът ще се бори за върха и може да спре хегемонията на Лудогорец. Денев е категоричен, че още в неделя, когато ЦСКА приема разградчани, ще бъде даден тон за това. Той говори и за работата на старши треньора Стамен Белчев и промяната на "Армията" с идването на Гриша Ганчев.

Г-н Денев, честит рожден ден! Как сте?

- Благодаря ви, че сте се сетили за празника ми. Със здравето нещо не съм добре, по болници ходя, но ще се оправят нещата.

Кой е най-паметният ви мач с екипа на ЦСКА?

- Срещу Байерн Мюнхен през март 1974 година в четвъртфинала реванш за КЕШ в София. Вкарах гол на Сеп Майер, който пазеше вратата и на националния отбор на Германия. Реализирах за обрата с 2:1. Байерн имаха 7 национали в състава си. По това време ме искаха в Реал Мадрид. На турнир в Палма де Майорка бях избран за най-добър играч. Награди ме лично треньорът на Реал по това време Милян Милянич. Той ме покани да остана, но по онова време нямаше как да стане. В тези години ЦСКА бе пълновластен хегемон у нас и страшилище в Европа.

Гледате ли мачовете на ЦСКА?

- По телевизията ги гледам. В скоро време не съм ходил на стадиона. Все по-рядко го правя. Но не спирам да се интересувам и да следя какво се случва с ЦСКА.

В неделя предстои ново домакинство на Лудогорец. Ще успее ли най-после ЦСКА да победи разградчани?

- Дай Боже. Ще стискам палци. От мач на мач нещата се подобряват и това е видимо. Отборът все повече се обиграва и показва все по-добро лице. Победиха Локомотив в Пловдив с характер. Ще е много хубаво, ако момчетата спечелят и срещу Лудогорец. Все някога трябва да дойде краят на тази негативна серия. Ако обаче не бият, може да обявим Лудогорец за шампион. Вярвам, че феновете отново ще напълнят стадиона и ще покажат кой е номер едно.

Организационно подобряват ли се нещата в ЦСКА?

- На "Армията" има достатъчно мъдри глави, които разсъждават правилно. Гриша Ганчев е силен човек и ще направи всичко възможно ЦСКА да излезе първи догодина. Това трябва да е единствената задача за следващия сезон. Радвам се, че Гриша Ганчев взе ЦСКА, а не някой друг. На ЦСКА му приляга единствено и само първото място и такъв амбициозен собственик, за който няма тайни във футбола. Хубаво е, че започна ремонт и по базата в Панчарево. Там има сериозно раздвижване. Това е вторият дом на ЦСКА след "Българска армия".

Справя ли се Стамен Белчев начело на ЦСКА?

- Не го познавам много добре. Но според мен се справя със задачите. Момчето върви напред. Ако спечели сега с Лудогорец и после победи Левски, ще си заздрави сериозно позициите. Това е съдбата на треньора. Ако бие, се спасява и продължава напред. Ако ли не - треньорът е виновен. Зависим е от резултатите, а те са най-важното нещо. Вярвам, че с много хъс и воля ЦСКА може да спечели тези два сблъсъка.

Доколко важен и определящ е търгът за емблемата?

- Сигурен съм, че ЦСКА ще я вземе, ще го спечели. Щом един път е тръгнал в тази посока на положително развитие, няма спиране. Така и ще продължи да върви. Гриша Ганчев не е човек, който се отказва. Защо ще прави всичко това, ако само след две години се откаже. Вярвам, че добрите дни за ЦСКА тепърва предстоят.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов