Над 120 великотърновски ученици станаха лесовъди за един ден

Животът

03-04-2017, 12:03

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Особено интересна за децата бе демонстрацията на проверка на МПС, превозващо дървесина

Повече от 120 деца от началния и среден курс на няколко великотърновски училища взеха участие в празник на гората, който през почивните дни се проведе в парк Дружба. В рамките на празника се състоя и инициативата „Лесовъд за един ден“, с която за втора поредна година се дава старт на Седмицата на гората.

Събитието, към което се присъединиха и много великотърновски семейства бе организирано от Северноцентралното държавно предприятие - Габрово, ДГС „Болярка“ и Регионалната дирекция по горите – В. Търново.

Посредством игри и забавни активности организаторите представиха пред учениците редица непознати факти за дървесните видове, за горските животни и местообитанията им, за екосистемите и процесите в тях.

Разделени в 4 отбора, по-големите ученици се състезаваха в интерактивните игри с тематична насоченост. Като истински лесовъди за един ден, те разпознаваха различните дървесни видове, броиха годишните пръстени на дърветата, разпознаваха и животни по звуци.

Децата от началния курс пък научиха много за гората посредством арт предизвикателства и истинска забава. Те изработваха пана от природни материали, събирани в гората и рисуваха, слушайки занимателни беседи.

Участниците в инициативата разбраха колко важна е мисията на лесовъдите, които трябва да задоволяват нуждите от дървесина на обществото, без това да наруши баланса в природата.

Особено интересна за децата бе демонстрацията на проверка на МПС, превозващо дървесина. Малчуганите видяха как натоварен камион беше спрян от служителите, отговарящи за контрола в горските територии  - инспекторите към Регионалните Дирекции по горите, в случая РДГ – В. Търново.

9 иглолистни едроразмерни фиданки от смърч и ела бяха засадени по-късно в парка, в рамките на инициативата „Лесовъд за един ден“. Организаторите пък се бяха погрижили всички желаещи граждани да получат като подарък фиданка от червен дъб, която да отнесат със себе си, за да засадят на избрано място.

С празника на гората и „Лесовъд за един ден“ бе сложено символично началото на Седмицата на гората, която се отбелязва още от 1925 г. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно е решено честването да продължи цяла седмица. Преустановен за кратко, празникът бил възстановен след Втората световна война, през 1956 г. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

„Гората е живот“ е тазгодишното мото, под което ще протече Седмицата на гората.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов