Плевен е сред областите с най-много проблемни язовири

"Над 80 язовира в страната са в предаварийно състояние", съобщиха от прокуратурата

Плевен, Велико Търново и Враца са областите с най-много на брой проблемни язовири. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова, предадеАгенция "Фокус".

От прокуратурата информират, че в резултат на създадената организация главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" е извършила проверки на 4390 язовира в страната. В преобладаващите случаи, извършените проверки установяват неизпълнение на изискванията за безопасна техническа експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, както и масово неизпълнение на издадените предписания.

Основната част от проверяваните язовири - 54,44%, са в неизправно частично-работоспособно състояние или неизправно-неработоспособно състояние. Спрямо есента на 2015 година (54,23%) има незначително увеличение.

Установени са 81 броя язовири в предаварийно състояние. Издадени са 5736 броя предписания за подобряване на техническо състояния на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели, свързани с безопасната техническа експлоатация, с цел привеждането на язовирните стени и съоръженията към тях в съответствие с изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние. Характерът на дадените предписания в много случаи е свързан с наложително обследване състоянието на съоръженията, възлагане проекти за ремонт или възстановяване, приемане изготвени проекти, възлагане изпълнението на приети проекти, приемане на извършените ремонтни работи, като всички изброени дейности са свързани с финансиране, което не е планирано за 2016 г.

Констатирани са множество язовирни стени и съоръженията към тях с неизяснена собственост. В тези случаи, съгласно предвиденото в чл.138б от ЗВ, са уведомявани областните управители, които следва да осъществяват организацията и техническата експлоатация на язовирите до влизането в сила на съдебното решение, с което се установява собствеността или до установяване на собственика.

Въпреки многобройните нарушения няма предприети принудителни административни мерки по чл.199б от ЗВ. Съставените в резултат на проверките актове за установяване на административни нарушения са само 11 броя. Липсват данни за издадени наказателни постановления, както и за реализиране на административнонаказателна отговорност в пълен обем. Поради това и на основание на чл.145 ал.1 т.6 от ЗСВ, ВАЛ изготви предложение до председателя на ДАМТН - да предприеме необходимите организационни мерки за активизиране на дейността по налагане на принудителни административни мерки и по реализиране на административнонаказателната отговорност. В изпълнение на така изготвеното предложение председателят на ДАМТН уведомява, че във връзка с реализиране на административнонаказателната отговорност са издадени 5 броя наказателни постановления по образувани общо 13 броя административнонаказателни производства, като същевременно не са намерили основания за налагане на принудителни административни мерки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов