Предстои второ издание на „Научи ме да умея“ в Старата столица

Мисия

21-02-2017, 08:17

Снимка:

ПП ГЕПБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ученици от Гимназията по туризъм ще се запознаят с работния процес в търновска фабрика

Като най-младата дама в Европарламента, българският евродепутат Ева Майдел обръща съществено внимание към младежите и тяхното образование. За подобряването му на национално ниво тя създава сдружението „Образование  България 2030“, чиято цел е да бъде ефективен посредник между образователни експерти и представителите на бизнеса, какъвто в средното образование все още липсва. Идеята да бъдат синхронизирани нуждите и очакванията и на  всички страни – както на младежите, които след дипломиране се изправят пред избора дали да останат у нас или да търсят поприще в чужбина, така и на предприемаческия сектор, където се усеща най-остър глад за кадри. 
С въвеждането на новия образователен закон за първи път в родната ни просвета е заложена идеята учениците да усвояват не само енциклопедични знания и суха информация, но да получат и умения за социализация – да намерят свое място в обществото. Програмната цел на „Образование България 2030“ е разписаните в  закона нормативи,  да не останат само на хартия. 
Миналата година стартира кампанията „Научи ме да умея“, която има амбицията да достигне до максимален брой училища в цялата страна. Тя организира своеобразни стажове в предприятия от бизнес сектора, съвместно със педагогически специалисти от столицата. В първото издание на кампанията в старопрестолния град, ученици от търновските гимназии се включиха в различни професионални уъркшопи, посредством които получиха информация за очакванията и възможностите на европейската икономика, по отношение на младежите. През месец март „Научи ме да умея“ ще запознае десетокласници в специалност „Търговски представител“ от ПГТ „Д-р Васил Берон“ в старата столица с производствените цехове на „Престиж“, информират от областния офис на Ева Майдел във Велико Търново. Там учениците ще се срещнат  със специалисти по маркетинг и мърчандайзери, които на практика ще запознаят гимназистите с работния процес в голяма фабрика. В края на месеца се очаква да се проведе втора подобна кампания с ученици от ПГЕ „А.С.Попов“,  които трябва да посетят предприятие от своя ресор, с цел както да натрупат професионален опит в специалността си, така и да получат отговори от първа ръка на въпросите, които ги вълнуват. 
Това е и целта на дуалното образование, което е основен приоритет за развитието на ЕС в момента  – да се учи не само теория, но да се наблегне значително и на практиката, в унисон с древната максима – Non scholae, sed vitae discimus – Не за училището, а за живота учим. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов