Изкуствоведи обясняват пред търновска публика „Що е то съвременно изкуство?”

Животът

11-02-2017, 14:07

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лекцията е на Радослав Механджийски и Теодора Константинова

Лекция на тема „Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света?” ще изнесат във Велико Търново двамата създатели на платформата за съвременно изкуство и култура – Радослав Механджийски и Теодора Константинова. Двамата изкуствоведи ще изнесат лекции в четири български града, сред които е и старата столица, а проектът се осъществява съвместно с Нов български университет. Събитието във Велико Търново ще се проведе на 17 февруари (петък) от 19:30ч. в бар ТАМ, а входът е свободен. 

„Темата е по-обща – за историята на съвременното изкуство. Подходяща е за хора от всички възрасти и професии. Не е необходимо човек да има предварителна подготовка, необходимо е само да има любопитство. Всеки, който иска да разбере например какво е пърформанс, инсталация или концептуално изкуство, откъде произлизат и защо са толкова популярни днес, е добре дошъл на нашата лекция”, сподели за Общинското радио Радослав Механджийски.   
Платформата Art and Culture Today   е създадена през септември миналата година и основната й цел е да разпространява съвременното изкуство и култура по атрактивен и достъпен начин. Проектът е насочен към широка публика и представя, от една страна, историческата и информационна част на съвременното изкуство, а от друга – най-актуалните примери за него в България и по света. 
„Наша мисия е да създадем един нов формат лекции за изкуство и култура, при които претенцията, че нещо е „елитарно“, недосегаемо и неразбираемо, е заменена с добре осмислени, достоверни, свежи и привлекателни разкази, които да Ви провокират и изпълнят с ново неподозирано любопитство.”, пишат в сайта ARTandCulture.today.Радослав и Теодора.   
Двамата са завършили магистратура „Сравнително изкуствознание” в НБУ и отразяват събития от света на българското и европейското съвременно изкуство. 
В началото на месеца Радослав и Теодора изнесоха лекция в София на тема „Любовта в съвременното изкуство:откровение или заблуда?”, която проследява как е репрезентирана любовта в изкуството през различните епохи и какви са проявленията й в съвременното изкуство. Следващото събитие ще е през март и е на тема „Изкуство на открито: стрийт арт пърформанс и инсталации”. Двамата подготвят и лекция, посветена на съвременното изкуство и екологията, по повод Деня на земята – 22 април.   
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов