Все още няма мотиви, нито заповед за отстраняването на досегашния областен управител проф. Пенчо Пенчев

Мисия

10-02-2017, 08:36

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Не ми е известен начин, по който областен управител може да повлияе на изборните резултати!” – недоумява професорът

Ден, след като от Министерски съвет разгласиха смяната на 14 областни управители, досегашният управител на област с административен център Велико Търново проф. д.ик.н. Пенчо Пенчев не е получил заповед за освобождаване от длъжност. Въпреки изтичането и на следващия работен ден четвъртък, професор Пенчев няма и официална информация за мотивите, с които е отстранен.

„Все още очаквам да се запозная с аргументите за моето освобождаване и се надявам да открия такива в стенограмата от заседанието на Министерски съвет, което се проведе в сряда. В четвъртък вечер обаче, все още няма такава. В последните години, при управлението на премиера Борисов, бяхме свикнали на пълна прозрачност, а стенограмите се публикуваха още на обяд в деня на заседанието“, коментира професор Пенчев.

Той допълни: „Прочетох в медии, че служебният премиер е заявил в началото на срещата на министрите, че ще бъдат сменени областни управители, за които има съмнения за корупционни практики. В 58-годишния си живот никога не съм участвал в нищо подобно и умът ми не може да побере подобно изказване!

Колкото до изборите, на мен не ми е известен начин, по който областен управител може да повлияе на резултатите, но току-виж да се окаже, че някои знаят! Аз лично, в практиката си като областен управител не съм имал досег с изборни книжа, дори не съм влизал в стаята на Районната избирателна комисия или на Информационното обслужване. Моята работа е била да обезпеча техническата страна на избори и референдуми, и смятам, че съм си я вършил както трябва“, категоричен е досегашният областен управител проф. Пенчо Пенчев.

Той сподели, че отлична оценка за работата му са давали както независими наблюдатели на вота, така и самите членове на Секционни избирателни комисии, които обичайно са пряко потърпевши, ако след изборния ден има неуредици. По инициатива на проф. Пенчев бе преустановена и създаващата струпване и хаос практика, влизащите в РИК членове на секции с протоколи и бюлетини да се засичат с тези, които излизат.

Случващото се той коментира така: „От изказването на проф. Герджиков на 9.02.2017 г., научих, че като областен управител не съм се ръководил от законите, не съм бил добросъвестен, не съм безпристрастен, не съм коректен и прочее обвинения, които са отправени и към другите колеги, които са сменени. Недоумявам кой е информационният източник, използван от проф. Герджиков? Нещо повече, като юрист той знае, че за всяко обвинение са необходими факти. Точно обратното - информацията, която се дава за мен от кметовете на общинските центрове и другите населени места от областта, ръководителите на териториалните структури, гражданите на област Велико Търново, не отговаря на подобни твърдения. Получих много благодарности за  работата и резултатите, които съм постигнал от кметове,  от представители на институции, а така също и от граждани, които вчера и днес ми се обаждаха и спираха на улицата. За мен е най-важно, че както през 2013 г. след края на първия ми мандат като областен управител, така и сега ще мога да гледам хората в очите“.

Като всеки работещ човек, сигурно съм допускал грешки, сподели проф. Пенчев: „Грешки, със сигурност имам и в личен план, и искам да благодаря на съпругата и дъщеря си за подкрепата! Последният случай, в който се наложи да проявят разбиране е, когато на кръгла годишнина от създаването на нашето семейство, аз изпълнявах служебни ангажименти.“

Накрая ще кажа, че през целия ми съзнателен живот съм се борил за истината, нищо не съм получил даром и не се срамувам от това, което съм правил и постигнал както в личен, а така и в професионален план.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов