Нов брой на чикагския годишник „Любослов“ с автори от Велико Търново

Велико Търново Лайф

16-01-2017, 08:23

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това са Владимир Шумелов, Здравка Владова-Момчева, Николай Петков и Костадин Жеков

От печат излезе последният пети брой на „Любослов“ – годишник на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Премиерата му се състоя на 15 януари 2017 г. в Първи български център – Чикаго.

Писателският съюз в САЩ съществува от 2010 г. Основан е в Чикаго и е регистриран по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на САЩ. Основната му цел е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи (а днес българите по света са една четвърт от населението на България).

Първият алманах на Съюза излиза през 2012 г. под името „Българско слово и багри от САЩ и света“ с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина и е посрещнат с изключителен интерес от читателите и критиката.

Втората книга-годишник излиза със заглавието „Любослов“ през 2013 г. и с това заглавие изданието следва стриктно своята периодика през следващите години.

Съставители и редактори на последната 5-та книга на годишника са Виолина Б. Иванова и Георги Витанов Богат (председател на Съюза). В изданието (310 с.) са включени общо 40 автори – емигрирали от България и български писатели, живеещи и творящи в родината си.

И тази година в „Любослов“ присъстват автори, свързани със старопрестолния Търновград. Това са Владимир Шумелов, Здравка Владова-Момчева, Николай Петков и Костадин Жеков.

Владимир Шумелов участва с белетристика за четвърта поредна година в изданието – разказът „Бръсначът на Окам“. Това е текст, който бе отличен от журито на първото издание на националния литературен конкурс „Атанас Липчев“ във Варна през 2015 г. с грамота за значимо творческо присъствие ( на същия конкурс пред следващата 2016 г. авторът получи Голямата награда за разказа „Фотоувеличение“). „Бръсначът на Окам“ е фрагментиран разказ за живота на двама млади мъже преди и след сакралната 1989 година.

Родената във В. Търново Здравка Владова-Момчева, която повече от 15 години живее и работи като педагожка в Лондон, Великобритания, тази година за пореден път се включва с текста „Изповед на Дамаскин монах (ръкописът)“ от романа й „Вървище“ (2002), посветен на паметта на баща й.

Николай Петков, известен още като отец Николай от Дивдядово, е публикувал фрагмент от незавършената му повест „Тук, с Гогол“ (през 2016 г. излезе новата му книга „Борхес и другите – там“).

Костадин Жеков (роден през 1958 г. във В. Търново, дълги години живее и работи в Хасково, а от 2002 г. е в Чикаго, САЩ, където се изявява в музикалното поприще) е автор на три книги с поезия и проза в България. В Годишника е включен с пет стихотворения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов