До 100 см. достига на места снежната покривка в Еленско

Животът

06-01-2017, 18:46

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Има затворени пътища

Снеговалежът на територията на община Елена продължава вече часове наред. Снежната покривка в града надхвърля 40 см, а по високите части на общината наближава 90 - 100 см. Пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа са проходими при тежки зимни условия. Всички снегопочистващи машини работят по утвърдения график. Проходът Елена - Твърдица е затворен от южната страна и не може да се използва за транспортна връзка с Южна България. Непроходим заради преспи и паднали дървета е и пътят за гр. Котел през с. Кипилово. Проходът Котел - Омуртаг е затворен. Движението през прохода Сливен - Стара река е затруднено от силния вятър и навявания и не е препоръчително да бъде използван.
Към момента няма информация за бедстващи села, нито за такива без достъп. На места има временни прекъсвания на електрозахранването, които се отстраняват от аварийни екипи на енергоразпределителното дружество. Снабдяването с питейна вода е нормално, с изключение на населените места с въведен преди началото на снеговалежа режим на водоподаване.
Прогнозите са за продължаващ снеговалеж с променлива интензивност и през почивните дни. Трудно е да се предвиди каква ще бъде снежната покривка. Очаква се тежкият сняг и ниските температури допълнително да затрудняват работата на снегопочистващата техника. Пътищата на много места са стеснени от натрупания по банкетите сняг и разминаването е затруднено. Поради това, община Елена предупреждава:
- Собствениците на къщи за почивка на територията на общината да не предприемат пътувания за края на седмицата, тъй като рискуват да не успеят да слязат и да се приберат навреме! Онези, които са направили резервации в хотели и къщи за  гости, преди тръгване да се свържат с местата за настаняване, за да проверят актуалната обстановка.
- Жителите на общината да избягват пътувания, освен при крайна необходимост! Силно препоръчително е автомобилите да разполагат с вериги против буксуване и лопата за разриване при затъване, които да ползват при необходимост. Преди тръгване да се провери изправността на отоплителна система и светлините, както и наличието на достатъчно гориво, най-добре пълен резервоар! Мобилните телефони да са с напълно заредена батерия!
- Да се ограничи движението на автомобили в населените места и особено в града! В случай, че се наложи използването на превозни средства, същите да бъдат паркирани само на определените места, и то по начин, който да не затруднява работата на снегопочистващата техника!
Община Елена благодари на всички граждани, които проявяват разбиране към усложнената зимна обстановка и се съобразяват с дадените препоръки. Пожелаваме спокойни и безпроблемни почивни дни!


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов