Над 1000 червени лентички раздадоха доброволци в Световния ден за борба със СПИН

Животът

01-12-2016, 12:58

Снимка:

Горнооряховски младежки парламент

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата бе на Горнооряховския младежки парламент

Над 1000 червени лентички раздадоха тази сутрин доброволци от Горнооряховския младежки парламент. На 1 декември се отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Момчетата и момичетата гостуваха в средните училища в Горна Оряховица и в Общината. Младежите закачиха червени лентички и на гражданите, като навсякъде акцентираха върху превенцията на заболяването.

Датата 1 декември е определена през 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 000, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона. Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.

България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (2011 г.) честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5,7 случая на 100 000 души население, а в България - 2,7 случая на 100 000. У нас през 2013 г. броят на новоинфектираните мъже е бил пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)