Продължава Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм

Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм ще приеме декларация от София

През втория ден от работата си в първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в нашата столица участниците ще приемат декларация от София. Документът ще обобщи изводите от форума, които ще отправят послания за огромните възможности на туризма за съхраняване на културните ценности в технологично развитото общество. Форумът продължава своята работа от 9:30 часа в София Тех Парк.
Декларацията няма да има задължителен характер, но ще изрази волята на участниците от над 40 страни, че връзката между древните цивилизации и творческия туризъм е много перспективна и ще помогне на хората да се сближат и опознаят по-добре.
В заключителната част от дискусиите ще се включат водещи чуждестранни експерти и български изследователи. Акцент са стратегиите за развитие на устойчивия туризъм и връзката им с наследството на древните цивилизации, както и ролята на модерните партньорства в творческия туризъм.
Модератори са проф. Валтер Джеймисън от Университета на Тамасат, Тайланд, и проф. Доналд Хокинс от Университета Джордж Вашингтон в САЩ. Като лектори ще се включат изследователи и експерти от Камбоджа, Етиопия, Грузия, Испания и др.   
От българска страна професорът в Софийския университет Петър Делев, д-р Валерия Фол и д-р Диана Гергова от Института по балканистика при БАН ще изнесат информация за приноса на тракийската цивилизация за културното наследство на човечеството.





Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов