400 арестувани мигранти след бунта в Харманли (обзор)

Обстановката към момента е спокойна

Близо 400 чужденци са задържани за вандалски действия след проявите на недоволство в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера.

24 полицаи са пострадали при размириците. Те са прегледани от медици и са освободени.

Припомняме, че след 20.00 часа снощи сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство. За да възстановяват реда, органите на реда използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства.

От МВР допълват, че са образувани две досъдебни производства. Продължават да се събират доказателства. Разпитват се свидетели.

БТА съобщава, че прокуратурата е започнала няколко разследвания за нанесени телесни повреди и за унищожаване на повреждане на имущество. Разследванията се водят от прокурори от Районната прокуратура в Харманли.

От ведомството уверяват, че към момента обстановката в бежанския център е нормализирана и спокойна.

Напрежението в лагера ескалира вчера около 12.00 часа на обед, като мигрантите се опитаха да излязат през няколко различни места. Те започнаха да палят огньове, да рушат сградите, да изнасят и палят дюшеци. Чужденците замеряха с камъни изпратените на място полицаи и жандармеристи.

В следобедните часове напрежението бе успокоено, но то отново ескалира вечерта. Минути преди 20.30 часа силите на реда влязоха в центъра, за да опитат да приберат непреклонните мигранти по стаите.

От вчера на място в лагера е шефката на Държавната агенцията по бежанците, която разговаря с чужденците. Днес ще продължат преговорите между нея и излъчена от мигрантите контактна група. Бежанците настояват да бъдат пуснати да излязат от лагера и границата със Сърбия да се отвори.

Първанова настоява, че лагерът не е под карантина, защото обитателите могат да се разхождат спокойно на територията му. Те обаче временно нямат право да напускат центъра, заради притесненията на местното население в Харманли от опасни зарази. Очаква се медици да отидат на място и да прегледат всички чужденци за заразни болести.

През нощта на място в центъра пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той увери, че на всички, които са извършили вандалски действия, ще бъдат повдигнати обвинения. Борисов подчерта, че бунтът е бил предизвикан предимно от афганистанци. Според него бунтът е организиран отвън.

Бойко Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой апелира за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и "Фейсбук", и това, което излиза по новините. "Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", предупреди Борисов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов