Даниел Панов : Приемствеността в държавното строителство е от особена важност

Мисия

26-10-2016, 14:35

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново отбеляза 831 от въстанието на Петър и Асен

„Намираме се на място, където Димитровден, през далечната 1185 година двамата братя боляри обявяват въстанието против властта на византийският император върху българските земи. Това е знаменателен акт, който поставя началото на процес, възстановил българската държавност и българската църква. Петър и Асен не случайно смятат себе си за наследници на царете от Първото българско царство. Така те полагат основите на една приемственост в основите на българската държава, която е особено важна за всички нас българите“, това каза днес кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов пред църквата „Св. Димитър Солунски“ в Старата столица.

„831 години по-късно тук на едно сакрално място за българската държавност и духовност, много мисли и емоции спохождат всеки един от нас. Всеки се вълнува по свой начин от това величаво и бляскаво историческо, военно, политическо и дипломатическо събитие. Всички сме обединени от разбирането за особената важност, която има приемствеността в държавното строителство. Днес всички се гордеем да бъдем достойни българи и достойни европейци заради жертвоготовността на Петър и Асен, заради безпределната храброст на цар Калоян и доблестта на цар Иван Асен II“, допълни инж. Панов.

Тържественото честване на 831-вата годишнина от  въстанието на братята боляри Петър и Асен започна със света литургия в църквата „Св.Успение Богоридично” и литийно шествие с иконата на Св. Димитър, което премина през Владишкия мост в Асенов квартал до мястото в историческата църква „Св. Димитър”, където Асеневци за пръв път засвидетелстват своята забележителна държавническа далновидност.  В двора на църквата музей председателят на Строителната камара във Велико Търново инж. Любомир Шербетов  приветства работещите в строителството по случай професионалния им празник и пожела повече работни места в бранша в през новия програмен период на Европейските и национални програми . Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, благослови всички присъстващи  в двора на църквата- музей Св. Димитър със църковен тропар, посветен на светеца, на старобългарски език – така както е звучал през 12-век. В края на церемонията владиката  освети и курбан за здраве. Танцьори от ансамбъл „Искра” поднесоха на гостите фолклорни изпълнения, а довечера за жителите и гостите на града е аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов