Лекарки говорят пред тийнейджъри за донорството

Велико Търново Лайф

20-10-2016, 15:06

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Частица от теб може да бъде за някого целия свят” е мотото на кампанията

Поредица събития в подкрепа на донорството инициират координаторите по донорство на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД д-р Сибила Маринова /началник ОАИЛ/ и д-р Ваня Лъчезарова. Поводът е седмицата на донорството – 24 - 28 октомври, а за инициативите подкрепа оказва и Изпълнителната агенция по трансплантация. 
На 21 октомври /13:00 ч./ координаторите по донорство на областната болница във Велико Търново влизат в час при тийнейджърите в ЧПГ „Аркус”. В понеделник – 24 октомври /12:30 и 13:30 ч./ са лекциите в ПМГ „Васил Друмев“. Във вторник – 25 октомври лекции в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” ще имат курсисти от Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново. В 19:00 ч. в двора на болницата ще бъде запалено голямо сърце, като символ на това което е същината на донорството – да дадеш шанс за живот след смъртта. В сряда - 26 октомври /12:30 ч./ ще са лекциите пред по-големите ученици в СУ „Вела Благоева”. 
В четвъртък – 27 октомври ще бъде срещата на координаторите по донорство с тийнейджърите в Професионалната гимназия по моден дизайн, а на 31 октомври в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. 
Целта на всички срещи е младежите да бъдат запознати с дейностите, свързани с донорството и трансплантациите, установяването на мозъчна смърт и ползите от донорството. Координаторите по донорство ще отговарят на всички въпроси на учениците, ще могат да споделят с тях и впечатления за развитието на трансплантациите в България в последните години. Промяна има и тя е резултат от информираността на обществото за донорството, като високохуманен акт на човешка солидарност. 
Учениците ще бъдат запознати със същността на донорството и с условията, на които трябва да отговаря един човек, за да стане донор. Така сами ще могат да осмислят девиза на националната кампания в подкрепа на донорството - „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”. 
Заедно с всички открити прояви в седмицата за популяризиране на донорството ще има още едно събитие, от затворен тип. В ОАИЛ на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” д-р Сибила Маринова ще покани близките на всички донори, за тази и за миналата година, за да им връчи статуетки „Звезди”. Те са предоставени от Изпълнителната агенция по трансплантации и израз на благодарност към роднините на онези чиято смърт даде шанс за живот на много други. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов