Регионален исторически музей – София представя изложбата "Подаръкът"

Регионален исторически музей – София представя изложбата "Подаръкът". Тя включва широк спектър от експонати от няколко епохи, обединени от акта на дарението. Официално временната изложба ще бъде открита днес, от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1).
   
Изложбата "Подаръкът" е проект на Регионален исторически музей – София. В нея се представят експонати от периода на Средновековието, Възраждането, Новата и Съвременната българска история. Предметите са разнородни, но обединени от важен признак – актът на дарението.
Голяма част от експонираните предмети се показват за първи път. Най-ранни са тези от Средновековието и Възраждането: копие на Витошката грамота, издадена от цар Иван Шишман на Драгалевския манастир "Света Богородица Витошка", ферман (1876 г.) с разрешение за строителство на християнски храм и др.
Периодът след Освобождението на България (1878 г.) е представен посредством: книга с обков и украса в знак на почит към участвалите в Руско-турската война, модел на локомотив за сватбата на цар Борис III с Йоанна Савойска, инсигнии на властта за престолонаследника Симеон княз Търновски и др.
   
Предметите от Най-ново време (след 1944 г.) са свързани с международните връзки на България на национално и местно ниво. Могат да се видят подаръци на Тодор Живков от различни делегации. Изложена е оригиналната летописна книга на Столична община, използвана понастоящем и др.
   
Завършващ елемент в изложбата е форма на подарък, придобила популярност напоследък. Става въпрос за красиво оформени ваучери, възлизащи на определена сума. Такива подаряваме на близки и познати с цел сами да изберат най-желаното от тях.
Временната изложба може да бъде видяна в Регионален исторически музей – София в периода 19 октомври 2016 – 22 януари 2017 г. Тя се реализира със съдействието на Столична община, Национален политехнически музей – София, Исторически музей – Правец и книжарници "Хеликон".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов