Музейни експерти участват в двудневен национален форум в Етъра

Велико Търново Лайф

13-10-2016, 08:00

Снимка:

Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представят „Паметници и покемони…” в дома на хумора в Габрово

С представяне на филм за чипровските килими, които са обявени от ЮНЕСКО за живи човешки съкровища, започна IV- тата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите като част от устойчивото развитие”. Форумът, който е организиран от Министерство на културата и Община Габрово, се провежда от 12 до 14 октомври в Етнографски музей на открито „Етър”.

Валерия Димитрова, главен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на МК, сподели, че в програмата са включени освен презентации и филми. „Ще видим обичая Сурва в пернишкия регион. ЮНЕСКО обяви този обичай за част от световното нематериално културно наследство. Интерактивният музей на индустрията ще представи филма „Габрово от птичи поглед”. Оказва се, че много малко от нас са запознати с културата и бита на българите в Албания. От Етнографски институт с музей към БАН ще представят филм за българите в Голо бърдо, който се казва „Забравените българи в Албания”.

По време на срещата музеят в Елхово ще представи филм с етнографски възстановки. Презентацията на заместник-кметът на Габрово Нела Рачевиц е със заглавие „Планиране на интерпретативни преживявания – творчески техники”. Музейните експерти от Русе ще представят „Конструиране на изложби и обучения в наследство". В програмата е включена и дискусионна тема на Ирина Кръстева от Регионалния исторически музей в София „Ползваме ли българската кирилица?”. Плевенският музей участва във форума с любопитна трактовка на Плевенската епопея.  Доц. Соня Алексиева ще представи дигитални и нови музеи, а Георги Владимиров от МК, който е автор на задълбочени изследвания за волжките българи ще покаже „Визия от фолклора”. Мая Карагьозова, директор на Националния музей на образованието, ще говори по темата за визуализацията на културното наследство като методически и учебни помагала. От Дома на хумора и сатирата в Габрово ще представят „Паметници и покемони! Дава ли Рачо Ковача 10-километрови яйца”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов