Д-р Сибила Маринова и д-р Нели Илиева участват в конгрес в Копенхаген

Животът

19-09-2016, 11:55

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът дискутира парентералното и ентералното клинично хранене

Д-р Сибила Маринова и д-р Нели Илиева от Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” са участници в ежегодния Конгрес по парентерално и ентерално клинично хранене в датската столица Копенхаген. В четиридневния форум, чийто финал е в утрешния ден, наред с нашите медици участват техни колеги от университетските болници в София и Плевен, от многопрофилните болници в Шумен, Стара Загора и др.
В програмата на форума са включени теми, като: „Хранене в отделенията по интензивно лечение”, „Хранене на хронично болни”, „Реперфузия при чревна исхемия”, „Нови концепции за преболнично хранене за предстоящо оперативно лечение”, „Домашно парентерално хранене при възрастни пациенти”, „Парентерално хранене при онкологични пациенти”, „Хронични чернодробни заболявания”, „Рефийдинг синдром”, „Диагностични критерии при метаболитен синдром”, „Анорексия” и др.
Храненето е неделима част от грижата за всеки пациент и от животоспасяващо значение за критичните пациенти. Дефицитът или завишените количества на хранителните вещества води до нежелани ефекти върху тъканите и тялото, функционалния и клиничния изход. Клиничното хранене, без значение парентерално, ентерално или смесено, е независим рисков фактор за увеличаване на смъртността при болничните пациенти, за увеличен период на болничния престой, по-бавно възстановяване, по-висок процент на повторно приемане в болница, по-ниско качество на живот, както и по-високи разходи.
Парентерално е храненето, когато всички хранителни вещества в организма на пациента се въвеждат венозно, без участието на стомашночревния тракт /през централна вена, през периферна вена/. Ентералното хранен позволява въвеждането на хранителните вещества през устата, в стомаха.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов