Президентът Плевнелиев е на работно посещение в САЩ

Президентът ще вземе участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации

Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ от 18 до 23 септември за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. В централата на ООН в Ню Йорк българският президент ще вземе участие в събития на високо равнище, като акценти на дискусиите ще бъдат въпроси на миграцията, хуманитарните дейности, Дневният ред за развитие до 2030 година.

 

Общият дебат на 71-вата сесия на ОС на ООН ще се проведе под надслов „Целите на устойчивото развитие – всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят”. Ще бъдат обсъдени основните предизвикателства пред международната общност, свързани с увеличаването на миграционните и бежанските потоци, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, справяне с кризата в Сирия и други регионални кризи и конфликти.

 

На 18 септември в Генералното консулство на България в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност.

 

На 19 септември, понеделник, в централата на ООН ще се проведе Среща на високо равнище по мигрантските и бежански потоци. Българският държавен глава ще вземе участие в дискусиите и ще направи изказване в рамките на пленарното заседание на форума.

 

На 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще участва в Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Заедно с лидери от цял свят президентът Росен Плевнелиев ще отбележи първата година от приемането на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. Предвидено е също така участие на държавния глава в събитие на високо равнище по влизането в сила на Споразумението от Париж за климатичните промени.

 

На 22 септември, четвъртък, президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Българският държавен глава ще говори първи от високата трибуна на ООН в 15.00 часа местно време.

 

Същия ден президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционен прием по случай Деня на независимостта на България.

 

В Ню Йорк държавният глава ще проведе поредица от разговори с държавни и правителствени ръководители, участници в сесията на ООН, както и с представители на международни организации.

 

В делегацията, водена от държавния глава Росен Плевнелиев, са включени заместник министър-председателят Румяна Бъчварова, министърът на външните работи Даниел Митов, постоянният представител на Република България при ООН Георги Панайотов.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов