8% е относителният дял на земеделския сектор в област Велико Търново

Мисия

14-09-2016, 12:44

Снимка:

МЗХ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министър Десислава Танева проведе дискусия в Старата столица със земеделски производители

Относителният дял на земеделския сектор в брутната добавена стойност на област Велико Търново е малко над 8%, което е значително по-високо от националния показател от 5.3 на сто. Това съобщи днес по време на дискусия с фермери и земеделски производители в Старата столица министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Най-голям ръст при видовете насаждения в региона имат лозовите, орехите и лешниците, а при животновъдствата с най-голям ръст са биволите, всички останали категории също имат ръст.

България дава 5.8 милиона евро за подкрепа на фермите в млечния сектор, каза още във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева. Тя изрази увереност, че България ще е една от първите страни, които ще го разпредели. "В края на месец септември ние ще представим на бранша нашите предложения за схемите за подкрепа. Условията излязоха на 11 септември, те са по-различни, инструментите трябва да подкрепят дребномащабните фермери, екстензивните ферми и тези, които спазват всички екологични изисквания. Освен това ние ще предоставим и национални средства, така че да обхванем всички ферми, за които сегашния период е много труден, за да останат на пазара", каза Танева. Министърът подчерта, че България не дава средства за намаление на производството на мляко. Инструментът от 150 милиона евро за целия ЕС се управлява изцяло от ЕК. "Финансовият инструмент, който в момента се прилага, е инструмент на ЕК за тези от фермерите, които пожелаят доброволно да намалят своето производство, да получат 14 евроцента на литър. Няма да крия, че старите страни членки с развито млечно говедовъдство, след отпадането на квотите драстично увеличиха своето производство. Това допълнително дестабилизира пазара. България сама нито може да влезе, нито да излезе от такава ценова криза. В този смисъл този инструмент е належащ, защото без такава регулация ние няма на какво да се надяваме да стабилизира цените", подчерта Танева.

След броени минути Десислава Танева ще открие в парк „Марно поле” във Велико Търново фермерски пазар по кампанията "Подкрепяме българското" на МЗХ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов