Наши физици участваха в най-големия световен симпозиум по електромагнитна теория

Велико Търново Лайф

12-09-2016, 10:42

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева предизвикаха интерес със секциите си

Известните български учени проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева участваха в най-големия симпозиум в света по електромагнитна теория - PIERS (Progress In Electromagnetics Research Symposium- Симпозиум по напредък в електромагнитните изследвания) в Шанхай. Главни организатори на форума в Китай бяха Електромагнитната академия в Кембридж, Масачузетс  и Университетът Тонгжи в Шанхай. Симпозиумът се проведе в Международния конгресен център на Шанхай, разположен в съвременния център на града Пудонг в сърцето на финансовия и търговски район Лудзядуей.

Великотърновските учени представиха доклад на тема: „Някои нули на реалната функция на Кумер и тяхното приложение в теорията на вълноводите”. В него те запознаха аудиторията с най-новите резултати от своите изследвания върху свойствата на една от най-общите функции на математичната физика с важни приложения в квантовата механика, атомната физика, акустиката, теорията на еластичността, електромагнитната теория, теорията на вълните и други области на физиката.

Лекцията по традиция бе представена пред огромен български трибагреник. Нашите физици показаха още иконата на Св. Св. Кирил и Методий, чието име носи великотърновския унверситет, забележителностите на Велико Търново, Мадарският конник, паметника на Шипка, Розовата долина, Рилските езера, Деветашката пещера. В края й двамата учени благодарности на своите родители  Никола и Трифонка Попниколови и показаха снимки на целия си род, в който има свещеници и възрожденци.

В рамките на симпозиума те организираха две специални секции на тема „Съвременни математични и изчислителни методи в електромагнитната теория и техните приложения”. В тях бяха представени общо 17 доклада от Русия, Испания, Чехия, Япония, Франция, Обединените Арабски Емирства, Бразилия, Индия, Китай, САЩ и Полша. Преди всеки доклад проф. Георгиев и д-р Георгиева представяха авторите, техните най-значими научни постижения, международни изяви и награди. В този форум, в рамките на специалните секции участваха и двама българи като представители на други държави – проф. Евгени Попов от Университета в Прованс, Франция и проф. Иван Ганашев от Шибаура Мехатроникс Корпорейшън, Япония.

Специалните секции на Георгиеви бяха много успешни и на тях присъстваха генералният съпредседател на симпозиума проф. Мейсонг Тонг от Университета Тонгджи в Шанхай и съпредседателите на Техническия програмен комитет на симпозиума проф. Кинг Хуо Лиу от Университета Дюк в Дърхам, Северна Каролина, САЩ и проф. Казуя Кобаяши от Университета „Чуо” вТокио. Общо в симпозиума бяха представени 1400 доклада от целия свят.

По покана на проф. Леунг Тсанг от Университета на Мичиган в Ан Арбър, Мичиган, САЩ – президент на Електромагнитната Академия, проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева участваха в работното заседание на Управителния съвет на академията. Обсъдени бяха въпроси от научен и организационен характер. Взето бе решение следващият симпозиум PIERS да се проведе в края на май следващата година в Санкт-Петербург. За негов генерален председател бе избран проф. Иван Андронов от Санкт-Петербургския държавен университет в Русия. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов