Близо 20 000 хектара са вековните гори на територията на Северноцентралното държавно предприятие

Мобилни екипи, противопожарни ивици и лесовъдски прегради пазят старите гори

17 898, 5 хектара от горите, стопанисвани от Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ са на възраст над 120 години. Това съобщиха по време на изнесена пресконференция експерти лесовъди от предприятието, полагащо грижи за държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград.

Около 240 000 ха са държавните гори в обхвата на СЦДП, а общо горската площ в района е около 380 000 хектара.

Най-много вековни гори има на територията на Държавните горски стопанства – Габрово, Буйновци, Воден-Или Хисар, следвани от стопанствата в Бяла и Кубрат.

В ДГС – Габрово – 4113,10 ха, за ДГС – Буйновци – 3781,2 ха, а в ДЛС Воден-Ири Хисар – 2917,6 ха. Насажденията с най-голяма възраст са дъбова гора в ДЛС Воден-Ири Хисар на възраст 220 г. и площ 6,8 ха, и насаждение от космат дъб в ДГС – Сеслав на възраст 200 г. и площ от 22,4 ха.

3,6 % от територията на СЦДП, или около 8800 хектара вековни гори, са предложени от предприятието за включване в зоните от Натура 2000.

Останалата част от старите лесове на територията на СЦДП пък са определени, в процеса на сертифициране на предприятието, като гори с висока консервационна стойност. Така, на практика, те са със същия статут и се стопанисват по същия начин, като защитените зони, обясни инж. Милко Денев, експерт по възобновяване на горите към Централното управление на СЦДП - Габрово. Той, заедно със свои колеги лесовъди и директора на ДГС – Бяла инж. Ангел Куков, показаха пред медии част от горите във фаза на старост, намиращи се край село Лом Черковна, обявени през 1981 г. за лесопарк.

Никаква човешка намеса не трябва да има във вековните гори, категорични са лесовъдите. „Целта е да съхраним това съобщество от дървесни и храстови видове, гъби, лишеи, мъхове, животни. Всички те са уникални за това място и единственото, което ние правим като лесовъди е да осигурим тяхното опазване от външно посегателство и от пожари“, категоричен бе инж. Милко Денев.

От началото на тази година в Северноцентралното държавно предприятие са направени над 120 000 линейни метра защитни противопожарни ивици, а също около 35 000 лесовъдски прегради. Специално създадени са също 14 мобилни контролни екипи, които имат собствен транспорт и оборудване, и осъществяват на терен непрекъсната охрана. В момента в СЦДП се подготвя проект, по който, с европейско финансиране, да бъдат изградени 11 противопожарни кули. Те ще са разположени равномерно по общини, като в Русенска област се предвижда кулите да бъдат 3, обяви по време на изнесения брифинг инж. Денев.

Основните дървесни видове, които лесовъдите показаха пред журналисти в землището на село Лом Черковна, община Бяла, са цер, габър, клен и върби, като дърветата са на възраст от 120 до 160 години. Средната им височина е около 28 метра, а средният диаметър – между 70 см и метър, обясни шефът на ДГС – Бяла инж. Куков. Първата инвентаризация и лесоустройство на тези гори е направена през 1951 г., от тогава това се извършва на всеки 10 години.

Единствената човешка дейност във въпросните гори е регистрирана през 70-те години, когато са изведени санитарни сечи. В момента там не се отстранява дори и падналата дървесина – с  цел опазване на биоразнообразието, животинския и растителен свят.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов