150 гозби сготвиха в Джулюница

Велико Търново Лайф

29-08-2016, 12:59

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

60 литра чорба и около 400 филии с лютеница изядоха гостите

Начало на кулинарните празници в Лясковско постави гостуването на „Пъстра трапеза” в Джулюница. Осмото издание на пътуващия фестивал подготвиха НЧ „Пробуждане-1896” в селото, подкрепени от Община Лясковец и Националната асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З. -7. Преди година Джулюница стана носител на отличието „Пазител на традициите” именно заради отличната организация и умението на джулюнчани да съхраняват и развиват поминъка на старите градинари.
Множество щандове разпънаха тази неделя в центъра на Джулюница любителите на вкусните български ястия. Участниците бяха поздравени от кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова, от председателя на местното читалище Екатерина Москова, от зам. председателя на А. Р. И. З. – 7 Цвета Вълчева.
Оригинални ястия, характерни за лясковския край и региона, кулинарни творения по рецепти на нашите баби, образци на карвинг изкуството и пълни кошници със зеленчуци видяха посетителите на изложението, а любителите на хубавата българска песен пък имаха възможността да чуят пъстра китка от фолклорни изпълнения на певчески колективи и да се забавляват с ритмите на творческите танцови формации от Джулюница и региона. Фолклорната програма бе открита от домакините от танцов клуб „Палитра” и Певческа група „Ален божур”. Участие в нея взеха и гостите от клубовете на пенсионера „Зора” и „Мазневска чешмичка” от Лясковец, НЧ „Развитие-1894” - Драгижево, ККП „Здравец” и НЧ „Земеделец-1899” - Козаревец, от еленските читалища „Просвета-1897” в Палици и „Надежда-Беброво-1870”, клуб на пенсионера „Златна есен” от Горско Ново село и НЧ „Просвета-1927” - Сливовица, община Златарица, пенсионерски клуб „Асен Златаров” Попово и село Антола. Гост изпълнител беше народният певец Петър Кирилов от поповското село Медовина, заедно с Фолклорна формация „Цветница”.
Всички гости на фестивала опитаха от вкусната рибена чорба на Марийка Добрева и от домашната лютеница на Тодорка Илиева. 60 литра чорба, около 400 филии с лютеница изядоха гостите, а представители на пенсионерския клуб в селото пържиха с часове вкусни мекици. Конкурс се проведе и за подрастващите - децата на Джулюница и от околните градове и села се включиха в традиционния детски пленер за рисунки. Досега в дните на фестивала карвинг умения показваше 65-годишната козаревчанка Ценка Димова, а тази година младата Виктория Димитрова от Джулюница се включи в майсторенето на уникални фигурки от зеленчуци и плодове. Най-впечатляващо творение бе картата на България в цветовете на националния флаг, направена от диня. 24-годишната Виктория живее в София, но идва на гости при баба си в Джулюница и разказва, че всички в къщи умеят да готвят отлично. Участвала е в „Мастър шеф у дома” и е печелила наградата на състезанието, конкурирайки се с над 180 състезатели. Именно нейната сестра Неделина Димитрова се включи с множество ястия в щанда на Джулюница и получи от оценяващата комисия награда за цялостно участие във всички категории на „Пъстра трапеза”.
Три часа бяха нужни на журито в състав Цвета Вълчева, Ваня Табакова и Петко Петков да опита всичките гозби, които подредиха в 8-те щанда сръчните домакини. 15 награди отнесоха победителите в това издание на фестивала. За  „Оригинална рецепта” бе наградено ястието „Патладжани с пъдпъдък” приготвено от Димитринка Енева от Драгижево и „Яхния от дюли” на козаревчанката Ганка Димитрова. Наградата за най-добър десерт  грабна Димитрина Иванова от Джулюница за „Пикантна торта”, поощрение получиха и „Сладки охлювчета” на Калина Цацова от Лясковец. Заслужено наградата за вкус взе Мария Станчева, също от лясковския клуб на пенсионера „Зора”, с домашно приготвения качамак. За вкус бе отличен и „Султански кебап” на Красимира Колева от Мерданя, която бе похвалена от журито за многообразието от рецепти, които всяка година представя в конкурса. Най-добре с приготвянето на ястие по автентична рецепта се справиха Стефка Янакиева от Козаревец с нейната триеница и разградчанката Димка Илиева с гюзлеме.
В категорията „Етно ястие” победителка е Иванка Петрова от Горско Ново село с „Рибник”, а поощрение получи Марийка Катърова от Драгижево за „Градинска гозба”. Тази година, освен в традиционните за фестивала категории, журито оцени и ястия приготвени от люти шипки, които могат да бъдат включени в конкурса на Асоциацията, специално посветен на лютата шипка. Наградата в раздел „Разядки” за ястието „Сладко люто маке” грабна мерданчанката Стойна Узунова - един от най-възрастните кулинари на „Пъстра трапеза”. Цялостна награда за най-добре аранжирана трапеза в категория „Етно-визия на щанд” този път получиха гостите от Сливовица. 
Най-добрите кулинари получиха наградите си от кмета на общината д-р Гецова и председателя на журито Цвета Вълчева. Наградите  организаторите изказаха своята огромна благодарност на всички спонсори и участници  в събитието.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов