Горан се завръща в съда

Бившият охранител пристигна директно от психиатричното отделение на затвора в Ловеч

Бившият охранител Горан Горанов, който в края на февруари преби двама свещеници в Католическата църква в Бургас, а след това нападна и надзирател в затвора, се появи в съда. Той беше доведен от психиатричното отделение в затвора в Ловеч, където търпи ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за хулиганство. То обаче трябва да изтече на 1 септември тази година. Днес съда ще решава дали да промени мярката му за неотклонение и да го пусне до гледането на делото му.  
Заради агресивното му поведение и висящите дела прокуратурата настоява Горан Горанов да остане в ареста и след като приключи срокът на наказанието му.
Отделно от това спрямо Горанов има постановена от Бургаския районен съд осъдителна присъда, по която му е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 4 месеца за извършено от него престъпление - противозаконно държане на огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение.  
Присъдата е била обжалвана, а по този повод в Окръжния съд е образувано наказателно дело, което обаче неколкократно е било отлагано поради назначаване на експертизи. Новата дата на насрочване на делото е 14 октомври 2016 г.
По това дело актуалната мярка за неотклонение спрямо Горанов е „парична гаранция“ в размер на 1500 лв., която е внесена. Именно за изменение на тази мярка е внесеното искане от Окръжна прокуратура-Бургас, тъй като единствено задържането под стража би било адекватно на високата обществена опасност на Горанов. Ако то бъде уважено, подсъдимият ще остане в ареста, в противен случай след 1 септември ще бъде освободен поне до 14 октомври, когато ще бъде гледано делото по същество.
Горан Горанов е осъждан и е признат за виновен от Районния съд в Бургас за тежко умишлено престъпление. Спрямо него се провеждат и други три неприключени наказателни производства, като две от тях са срещу него за нанасяне на телесни повреди на служители от затворите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов