По-слаба реколта на слънчогледа очакват производителите

Животът

24-08-2016, 11:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Причината е сушата през юли

По-ниски добиви на слънчоглед заради климатичните аномалии тази година прогнозират земеделските производители. Жътвата на маслодайната култура започна във великотърновско. Все още не е известно каква ще е изкупната цена на слънчогледа, но за сега арендаторите не очакват сериозен спад.

„Поради липса на влага и поради липса на дъждове трудно може да се изхрани самото растение, самата семка. Влагата, която имаше от юнските валежи, се изчерпа, самите растения издъхнаха и на места в полетата има такива пукнатини, че може да си напъхаш крака, широки са около 40 сантиметра! “, обяснява пред в. „Труд” земеделският стопанин Андрей Андреев.

Въпреки това, земеделските производители не очакват сериозна разлика в изкупната цена, спрямо миналата година. По думите на Андреев, все още няма фиксирана цена, не са получавани и конкретни предложения от търговците. Неформално се коментират ценови диапазон от 600 до 700 лева за тон маслодаен слънчоглед.

Той припомня че миналата година цената се е движила същите параметри. И във великотърновско арендаторите са категорични, че ако бъде наложена тотална забрана за използването на неоникотиноидни пестициди и семената на слънчогледа останат необеззаразени, ще се наложи неколкократно пръскане с други препарати, за да могат да спасят реколтата си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов