300 души ще „усукват” по килифарски в Национален конкурс

Велико Търново Лайф

19-08-2016, 08:33

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С пленер „Детска академия за изкуства” започват тържествата в Килифарево

На 27 август ще бъде открит вторият Национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски”, съобщи кметът на града Димитър Събев. Организатори на събитието са Народно читалище „Напредък 1884”, клуб „Традиции” и Кметство Килифарево, със специалното съдействие на Община Велико Търново. 
Интересът към втория Национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски” нараства, като тази година заявка за участие са дали над 300 души, информира Марияна Иванова, секретар на читалището в Килифарево. До момента са се записали 27 певчески групи, 20 индивидуални и дуетни изпълнители, 6 разказвача и две танцови формации от областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Варна, Русе, Силистра и Стара Загора. Официалното откриване на конкурса ще е на 27 август от 10:00 часа на откритата сцена в центъра на града, а същата вечер ще е награждаването, на което лауреатите ще получат дипломи и парична премия. 
С шестия пленер „Детска академия за изкуства” на 22 август започват тържествата в Килифарево, посветени на празника на града, информира кметът Димитър Събев. В последния ден на пленера клуба на пенсионера организира кулинарна изложба озаглавена „Ден на урожая” и в нея участниците от пленера ще имат възможност да опитат произведеното в местните градини. На 25 август петият Общински воден празник  ще събере деца от центровете за работа с деца и младежи в областта на плувния комплекс в Килифарево, а основен акцент ще бъде превенцията на водния травматизъм. За 26 август е насрочен велопразник на изградената по проект ПУДООС велоалея в зони, които силно пострадаха  от наводненията през 2014 година. И двете събития се провеждат се под егидата на Съюза на пивоварите в България, с които „тази година Общината много активно партнира при провеждането на детските спортни празници”, коментира още Димитър Събев. В същия ден официално ще приключи  ремонтът на ЦДГ „Надежда”, който се финансира от програмата за хуманитарна помощ на отдел „Военно сътрудничество” към Посолството на САЩ у нас. Привечер жокеи от конната база в Арбанаси ще направят демонстрация, а след това ще има и Вечер на музеите.  Вторият конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски” е насрочен за  самата кулминация на празника – на 27 август, когато е навечерието на Голяма Богородица по стар стил.   
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов