Продават старата поща за 2.1 милиона лева

Животът

06-07-2016, 17:42

Снимка:

kmeta.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Това е пореден опит на държавата да продаде сградата

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол отново продава старата поща на Велико Търново, съобщи kmeta.bg. Сградата на пет етажа е с разгъната застроена площ от 2830 кв.м. Тя не се използва от няколко десетилетия и вече се нуждае от сериозен ремонт. Началната цена е от 2,1 милиона лева, а търгът е насрочен за средата на юли.

Подобни процедури се проведоха два пъти през последните 18 месеца. И в двата случая не се яви нито един кандидат-купувач, но въпреки това стартовата цена не бе намалена. И макар усилено да се говореше, че след първия търг през есента на 2014 г. се появил купувач, то последният опит за продажба през пролетта на миналата година отново не бе успешен. Въпреки това цената не е намалена с нито стотинка и остава същата, както преди 18 месеца.

Старата поща е строена през 1933 г. и е държавна собственост от 1966 г. Намира се в идеалния център на града. В сградата може да се влезе както от Самоводската чаршия, така и от главната улица „Стефан Стамболов”. В близост са всички туристически обекти и хотели, а крепостта Царевец е на по-малко от десет минути пеша. Имотът е с предназначение за обществен обект или комплекс. Интерес към Старата поща имаше и Община Велико Търново, но процедура по прехвърляне на собствеността така и не стартира.

Идеята на кметството бе да се търсят европейски средства, с които голямата сграда да се превърне в голям културно-изложбен център. Имотът на много апетитно място, категорични са от големите агенции за недвижими имоти във Велико Търново. Според брокерите, Старата поща би могла да се превърне в хотел или в голям търговски комплекс, ако под нея се изгради подземен паркинг.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)