Състави от 13 селища участваха във феста «Шарено пиле Петровско»

Велико Търново Лайф

05-07-2016, 09:15

Снимка:

кметство Церова кория

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Грамоти и награди получиха всички изпълнители

Церова кория проведе Първия фолклорен фестивал „Шарено пиле Петровско”, организиран от Кметството и Читалището. Събитието уважиха  състави от 13 населени места от североизточна България, които в продължение на повече от три часа под жаркото слънце огласяха Лятната градина. Символ на фестивала е „шарен” герест петел, който постави началото на фолклорната програма.  Всички състави със своите знамена и плакати се подредиха в пъстроцветна дъга, която „оживя” пред откритата сцена. Откриването бе от домакините с изпълнение  на танцовите формации «Радомира» и «Радомира International» с хореограф Николай Събев, в които  участват танцьори от пет националности – от Украйна, Англия, Полша и Холандия. Специално за шарения празник танцьорите са с обновена визия, хармонираща на идейния замисъл на фестивала.  Освен танцови формации в програмата участваха хорове за обработен и автентичен фолклор – най-малката участничка бе от град Габрово, а най-възрасния певец от село Пчелище.

Всички групи, дуети и индивидуални изпълнители получиха освен Грамота за участие, сувенир с логото на фестивала, питка, пиле и цветя, така и награди от Кмета на селото: за най-многобройни участници от едно населено място; за автентична носия; за най-темпераментна група; за най-възрастен участник; за най-малък индивидуален изпълнител. 

Цветната картина се допълваше и от прекрасния екстериор, подреден от семейство Марколескови – пъстри каручки и цветарници, превърнати в произведение на изкуството.  В близост до  откритата сцена – в Дневния център, бе разположена изложба от предмети за бита и автентични костюми от д-р по етнология  от катедра „Нова и най-нова история” при ВТУ Павлин Чаушев, както и най-новата придобивка за нашето село – огромно релефно пано с характерни къщи и архитектурни елементи от село Церова кория. Паното с  размери 12 на 3 метра е дело на Албина Нестерова, а средствата за осъществяване на творческия замисъл се събираха в доброволческа акция  в продължение на три месеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов