Хитови заглавия гостуват в киноседмицата на София Филм Фест в Г. Оряховица

Велико Търново Лайф

27-06-2016, 11:07

Снимка:

София филм фест

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фестът стартира с „Маймуна” на Димитър Коцев – Шошо

Хитови български и чуждоезични филми ще имат възможността да видят почитателите на киното по време на лятната киноседмица на София Филм Фест в Горна Оряховица. Тя ще започне от 28 юни и ще продължи до 2 юли. Филмовият маратон се организира за четвърта поредна година от Община Горна Оряховица и София Филм Фест. И тази година прожекциите ще започват от 21.00 ч., отново ще са безплатни и ще бъдат в Летния театър (при лошо време – в Зала 1 на Общината.)

В първия ден на кинофеста, горнооряховчани ще могат да видят и филма на Димитър Коцев - Шошо „Маймуна”. Филмът разказва за две сестри на разведени родители, които имат общ баща, но различни майки. В объркания им свят, пълен с твърде много родители и неясни граници на семейството, двете оцеляват, всяка по свои правила. Ролите са поверени на Александра Костова, Радина Боршош, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Валентин Ганев. „Маймуна” ще бъде представен пред публиката в Горна Оряховица от режисьора на филма Димитър Коцев – Шошо. На София Филм Фест`16 филмът е с награда на публиката.

През втория ден почитателите на киното ще видят „Каръци” на режисьора Ивайло Христов. Филмът е с награда „Златен Св. Георгии” от Москва`15, както и с награда на Федерацията на руските филмови клубове и награда на критиката. На фестивала „Златната роза”`15 филмът е носител на голямата награда, както и на още няколко приза. Кинолентата разказва историята на няколко ученици от горните класове, които смятат себе си за каръци, защото са родени на скапано място, с кофти родители и никакви шансове да им се случи нещо хубаво. Въпреки това, те все още мечтаят и са решени да случат мечтите си. В ролите публиката ще види Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков и др. Филмът ще бъде представен пред горнооряховчани от актьора Ованес Торосян.

Третата киновечер е за филма от Германия „Храна за душата” на режисьора Фатих Акин. Ролите са поверени на Адам Бусдукос, Мориц Блайбройт, Бирол Юнел и др. Кинолентата е носител на Специалната награда на журито и наградата на младежкото жури от Венеция`09, а на Европейските филмови награди`10 е с номинация за наградата на публиката и за най-добър филм. „Храна за душата” е най-уверената работа на Акин като режисьор, а филмът е небрежна палава комедия.

Четвъртата киновечер публиката ще гледа отново филм от германия – „Всичко ще бъде наред” на Вим Вендерс. Режисьорът описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. В ролите зрителите ще видят Джеймс Франко, Шарлот Генсбург, Рейчъл Макадамс, Патрик Бошо и др.

Последната киновечер е за „Прегръдката на змията”, съвместна продукция на Колумбия, Венецуела и Аржентина. Режисьор на филма е Сиро Гера. Той разказва една приключенска история и изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме и унищожаваме. В ролите – Жан Бижвое, Брион Дейвис, Нилбио Торес и др. На Оскар`16 кинопродукцията е с номинация за най-добър чуждоезиков филм, както и носител на много други награди от филмови форуми.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов