Комплексният онкологичен център с нова бизнес програма

Бившият диспансер стопи почти половин милион дългове

Нова бизнес програма със стабилизационни мероприятия представи пред общинските съветници от здравната комисия към Великотърновския общински съвет д-р Мария Рачева – управител на Комплексния онкологичен център в старата столица. На заседанието тя припомни, че бившият онкодиспансер е завършил първото тримесечие на тази година с отрицателен резултат от 554 000 лева. През май, след издължаване на средства към лечебното заведение от РЗОК, то е с отрицателен резултат в размер на 92 хиляди лева.
Според д-р Рачева онкоцентърът е възможно да завърши както полугодието, така и годината с положителен резултат, макар и малък. Тя сподели, че е добре да бъдат повишени и заплатите на персонала, защото с вдигането на минималната работна заплата, възнагражденията на медицинските сестри и санитарите почти се изравняват. А това води до демотивация на специалистите и тяхното напускане.
На заседанието на комисията управителят на Комплексния онкоцентър във Велико Търново обясни и откъде биха дошли повече приходи. Допълнителни средства се очакват от предстоящото стартиране на новия метод за лъчелечение брахитерапия. С новия договор със здравната каса се премахва лимита на пътеките по лъчелечение и химиотерапия. Въвежда се и нова клинична пътека, в която диагностиката на скенера вече се поема от касата, вместо от лечебното заведение.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов