Моцарт ще звучи в Лапидариума

Велико Търново Лайф

22-06-2016, 10:51

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Симфонични и оперни шедьоври ще представи търновският театър

Концерт със симфонични и оперни шедьоври на Волфганг Амадеус Моцарт подготвя екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Фрагменти от най-обичаните произведения на световния гений ще звучат за първи път в Лапидариума на Археологическия музей на фона на откъси от подбрани писма на композитора. Спектакълът е специален подарък за почитателите на класическата музика в старата столица. С него търновският храм на Мелпомена ще се присъедини към честванията на световната културна общност, посветени на 260-годишнината от рождението на Моцарт. 

Концертът „Моцарт за Моцарт” ще се проведе на 8 юли от 20 часа. В него ще участват оркестърът на МДТ и солистите Мария Павлова (сопран), Доротея Доротеева (сопран) и Иво Йорданов (баритон), а гост-диригент е Георги Патриков. Водещ на спектакъла ще бъде Снежина Врангова – Петкова, която е подбрала писмата и е написала текстовете към тях за концерта.     

„Около 160 са писмата на Моцарт, преведени на български език и публикувани в сп. „Музикални хоризонти”. Ние сме избрали откъси, които се отнасят до произведенията, включени в програмата на концерта. Сред тях има писма до неговия баща и първи учител Леополд Моцарт, любимата му съпруга Констанца, високопоставени личности и приятели. В кореспонденцията си композиторът споделя мисли за своето отношение към музиката, публиката и живота. Чрез всеки щрих в писмата нашите гости ще се потопят в света на Моцарт и ще станат част от симбиозата от чувства, които владеят гения в различните произведения”, обясни музиковедът доц. д-р Снежина Врангова – Петкова, която е хормайстор в МДТ и преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София.

Концертът се състои от две части, а в него сме се постарали да включим фрагменти от произведения от всички музикални жанрове, в които Моцарт твори, посочи диригентът д-р Георги Патриков, който също преподава в академията. Програмата започва със серенадата „Малка нощна музика”, което е и нашата малка закачка с публиката, избрала да ни посвети своята лятна вечер. Следва Симфония №29, в която са събрани всички изразни средства на симфонизма, използвани от Моцарт. Във втората част гостите ще се насладят на откъси от любими заглавия – арии от „Дон Жуан” и „Така правят всички”, увертюрите към „Сватбата на Фигаро” и „Отвличане от Сарая”. На финала ще звучи един от най-популярните оперни дуети – този на Дон Жуан и Церлина.

Концертът „Моцарт за Моцарт” се организира съвместно с Общината и Регионалния исторически музей. Акустиката на английския двор в лапидариума е много подходяща за музикални прояви, а мястото няма нужда от допълнително озвучаване, обясни директорът на театъра Васил Вълчев. Той сподели, че с този концерт МДТ ще постави началото на поредица от събития на открито през летните месеци. Първият оперно-симфоничен концерт на откритата сцена в лапидариума бе през 2012 г. и получи много ласкави отзиви от публика. Миналото лято с голям успях там беше представен и юбилеен спектакъл на драмата - „Декамерон” по Бокачо.

Само около 100 са местата за публиката в Лапидариума, затова билетите са ограничени. За 10 лв. търновци и гостите на града могат да закупят промоционален пакет за две заглавия – за оперетата „Царицата на чардаша” на 30 юни от 19 часа в голяма зала на театъра и за концерта „Моцарт за Моцарт” на 8 юли от 20 часа в лапидариума. Промоцията е валидна от 22 юни до 30 юни включително. След нейното изтичане цената на един билет за моцартовия концерт ще бъде 10 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов