Интерактивен център на Трапезица ще представя родната история

Велико Търново Лайф

17-06-2016, 15:56

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Създаването му е по проект на Министерство на културата

Интерактивен експозиционен център на Трапезица ще представя историята на Търновград и Второто българско царство. Създаването му е част от проекта на Министерството на културата за социализация и частична реставрация на средновековната крепост. Кметът Даниел Панов и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков разгледаха подготвяните експозиции и възможностите за виртуална разходка в миналото, които дават съвременните технологии.

В превръщането на крепостта Трапезица в туристически обект се влагат близо 3 милиона лева, дарени от фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/. Освен оформянето на експозиционния център, вече са реставрирани са част от северната крепостна стена и три средновековни църкви. Изградена е близо1 километъралейна мрежа между горната станция на фуникуляра, църквите и Южната кула. Под хълма се създава прилежаща инфраструктура – улици, паркинги, тротоари и озеленяване.

Вчера екип от Агенция „Пътна инфраструктура” видя на място нуждата от защитни съоръжения и конструкции, за да не се свличат скални отломки от хълма Трапезица върху републиканския път за кв. Асенов и Арбанаси. Община Велико Търново вече е представила пред АПИ готов проект за изграждането им. Експертите пристигнаха по спешност в старопрестолния град, след като кметът Даниел Панов запозна регионалния министър Лиляна Павлова със сериозните проблеми, които свлачищата причиняват.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов