„Търновска царица” представи България на фестивал в Австрия

Животът

15-06-2016, 08:12

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Танцьорите станаха любимци на публиката

Любителската танцова формация „Търновска царица” взе участие в Първото издание на тридневния фолклорен фестивал „Златен пендар” във Виена от 10 до 12 юни. Австрийската столица стана център на българщината, представена от състави от Чехия, Германия, Гърция, Сърбия и България. Формацията от Велико Търново бе единственият представител на страната ни, а танцьорите се превърнаха в любимци на публиката, похвали се ръководителят им Георги Радев. „Събитието премина повече от прекрасно. Чувстваше се българското настроение, любовта към всичко българско. Посрещането беше много мило. Присъстваха много българи от цяла Европа, танцуващи в български състави”, сподели за Общинското радио Радев.
Покана за участието в престижния форум старостоличани получават от председателя на Българския културен  институт „Дом Витгенщайн” във Виена. На гала-концерта в събота, 11 юни, формацията се е представила с програма в две части. В първата, носеща името „Българийо, мила”, танцьорите са събрали в 12 минути танци от три етнографски области. Във втората част те са изпълнили северняшки танц. „Откриването започна с родопска каба гайда, на фона на която се изнесоха всички знамена на представителите. Беше просто прекрасно”, развълнувано подчерта Радев.
Търновският състав бе единственият представител от България. На събитието е присъствал и представител на Община Велико Търново – Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм” в администрацията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов