Засилен е инвеститорският интерес към Велико Търново

Мисия

14-06-2016, 13:28

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Даниел Панов даде примери за големи работодатели в региона

Засилен е интересът на инвеститори към Велико Търново и Северна България. Това съобщиха кметът Даниел Панов и икономическият министър  Божидар Лукарски. Даниел Панов посочи, че общината става все по-привлекателна заради подобряването на инфраструктурата и градската среда, подкрепата за бизнеса от страна на местната власт и големите национални проекти - доизграждането на автомагистрала „Хемус” и строителството на аутобана Русе – Велико Търново. Близостта на р. Дунав също е положителен фактор.

„Един от големите инвеститори, закупили частен терен от 27 декара в Южната промишлена зона, е „Кроношпан“. Фирмата изгражда нови производствени мощности в съчетание с логистични центрове около предприятието. Има и други обекти, за които се провеждат процедури по съгласуване”, бяха част от примерите, посочени от кмета Даниел Панов.

Министър Божидар Лукарски потвърди, че се обсъжда идея във Велико Търново да бъде създадена нова индустриална зона, която да привлича най-вече чуждестранни инвеститори.  Той обясни, че моделът е следният: общината или областната администрация следва да предостави на икономическото министерство подходящ терен с готова инфраструктура. „Велико Търново е важен център в Северен централен район, който се намира в центъра на България и има добри традиции – бизнес и икономически”, аргументира се министър Лукарски.

Кметът Даниел Панов припомни, че Община Велико Търново вече има проект за 2 милиона лева за подобряване на градската среда в Западната промишлена зона, който е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж”. „Работим и за облагородяването на Южната промишлена зона,, както и на индустриалния район в посока София”, добави кметът.

В Старата столица Даниел Панов и министърът Божидар Лукарски откриха форум, посветен на новите възможности, които предоставя оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Акцентът бе върху процедурите за прилагане на мерки за енергийна ефективност при малките и средни предприятия. „Срещи като днешната са много полезни за предприемачите не само в общините, но и в различните региони”, каза кметът Даниел Панов при откриването на форума. Кметът отново подчерта необходимостта от насърчаване на дуалното образование, за да се изгради тясна и успешна връзка между бизнеса, училищата и университетите. „Така образователните институции ще могат да отговорят на нуждите от кадри за предприятията във всяка една община”, посочи Даниел Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов