Божидар Лукарски: Интересът към ОП „Иновации и конкурентоспособност” е голям

Мисия

14-06-2016, 13:07

Снимка:

Министерство на икономиката

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

17 от проектите са подадени от област Велико Търново

83 от подлежащите в момента на оценка проектни предложения по процедурите „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятия” и „Подкрепа за разработване на иновации в стартиращи предприятия” по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност” са с място на изпълнение Северен централен район. Двете процедури са с финансов ресурс от над 117 милиона лева, сподели на информационната среща с представители на бизнеса във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той уточни, че предстои класиране на кандидатите в тези две направления.   
„ Към Оперативната програма има голям интерес. Досега по новата ос от процедурите, които проведохме към момента, 17 са подадените проекти от област Велико Търново. По трите крайни срока на първата процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия” в процес на реализация са 12 проекта на обща стойност 10 516 890 лева. Още пет проектни предложения от област Велико Търново са в процес на подписване на договори с общ размер на   финансиране 4 242 470 лева от осигурения допълнителен ресурс от 141 милиона лева, предложени в резервния списък. В това число над 2 милиона лева ще е безвъзмездната финансова помощ”, коментира по време на информационната среща с представители на малкия и средния бизнес от региона министър Лукарски. Нейната цел бе разясняване на условията за кандидатстване по процедурата „Енергийна ефективност за малки и средни предприятия” по Оперативната програма ”Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 година. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 024 700 лева. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 12 октомври 2016 година.
76 са успешно реализираните проекти в област Велико Търново през изминалия програмен период по Оперативната програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” по общо 33 обявени процедури. Общата стойност на проектите е била 99 937 251 лева, стана ясно още по време на информационния ден в старата столица. В него участваха експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в качеството на Управляващ орган на Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност”. Срещата се проведе със съдействието на Областния информационен център в старата столица. В нея се включиха заместник-областният управител Камен Алексиев и кметът на община Велико Търново Даниел Панов, който подчерта полезността й за бизнеса от региона.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов