Арбанаси стана национален център на българщината

Мисия

05-06-2016, 18:45

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В архитектурния резерват, който се намира точно над Велико Търново, два дена над 2000 изпълнители от всички етнографски области на България се надпяваха, надсвирваха и надиграваха. Фестивалът „Насред мегдана” събра 143 формации и индивидуални изпълнители, като възрастта на участниците бе между 5 и 85 години.  

По време на откриването кметът на община Велико Търново Даниел Панов пожела на всички да бъдат здрави, да съхраняват и предават на поколенията нашата българска култура, фолклор, обичаи и традиции, защото те формират идентичността на нацията.

Фестивалът имаше конкурсен характер, а категориите, в които участниците се надпреварваха, бяха две – за обработен и автентичен фолклор. Председател на авторитетното петчленно жури бе Асен Павлов - художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“ /София/.

„Насред мегдана” се проведе за шеста поредна година, с организатор местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Извън конкурсните награди  участниците се състезаваха за специалния приз на Кмета на Община Велико Търново и наградата на читалище „Иларион Драгостинов – 1897“. Подготвени бяха много допълнителни и поощрителни отличия за детска или младежка формация, за новосъздаден състав, награда на журито и награда на публиката.

Представени бяха също хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa – тракийска сватба, кукерски чанове и др. За малчуганите бе организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма бе т.нар. „Улицата на занаятите“. Своите умения демонстрираха пазителите на изчезващите занаяти от цяла България.

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов