Тракийска сватба и „Звук и светлина” за „Насред мегдана в Арбанаси”

Велико Търново Лайф

26-05-2016, 09:14

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

143 групи се включват в шестото издание на фестивала

143 групи ще се включат в Шестото издание на фестивала „Насред мегдана в Арбанаси” тази година. Форумът ще се проведе на 4 и 5 юни в архитектурно-музейния резерват. Над 2 хиляди души на възраст между 5 и 85 години са заявили своето участие в двата фестивални дни, съобщи за Общинското радио Грета Иванова от дирекция „Култура” в Община Велико Търново. Те ще се състезават в две категории – автентичен и обработен фолклор. Поредица от награди ще бъдат връчени след края на втория фестивален ден. Петчленно жури с председател художественият ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари” Асен Павлов ще оценява изпълненията на участниците.

Откриването на фестивала ще бъде от 9:30 часа на 4 юни, събота. След официалната част представители на читалищата в Килифарево и Ново село са подготвили специална изненада – изпълнение на авторска българска песен, издадоха организаторите.

Изключително силно е присъствието на групи от Северозападна България на фестивала тази година. Характерни обичаи за различните региони в страната ни ще бъдат представени в рамките на събитието. 15-минутна програма, дело на представителите на село Ботево, е един от най-любопитните моменти в проявата. Атрактивната група ще запознае аудиторията със специфичен фрагмент от тракийска сватба, наречен „меденик”. Замесването на обредните хлябове, кумовите краваи и украсяването на т.нар. „сладка пита” ще демонстрират участниците. Обичаят е планиран за около 14 часа на 5 юни, неделя.

Всички участници от Шестия национален фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” ще могат да посетят безплатно  крепостта „Царевец” и музейните обекти в Арбанаси през двата дни. В 21 часа на 4 юни специално за тях ще бъде прожектиран аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина” – подарък от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, който е патрон на фестивала.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов