Арт инсталация в река Янтра посвети на бежанците Христо Гелов

Велико Търново Лайф

16-05-2016, 10:06

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творецът е лауреат на голямата награда в състезанието McLauren Wall – to – Wall в Монреал

12 оранжеви кръга бяха поставени между двата бряга на река Янтра под Стамболовия мост във Велико Търново. Интересната sight-specific инсталация предизвика интереса на старостоличани в почивните дни. Кръговете, наподобяващи спасителни пояси, бяха подредени в три редици. „Инсталацията прави паралел между свободното движение на водата и миграционните човешки процеси във времето. Винаги е имало движение от Азия към Европа. Тя се опитва да отговори на въпроса какво спира хората да се движат”, обясни за Общинското радио идеята си авторът Христо Гелов.
Той използва двата бряга на река Янтра, за да обясни по творчески начин темата за бежанците и трудностите, през които преминават те, за да стигнат до спасение и спокойствие. „Оранжевият цвят е много сигнален, свързан е с екстремни ситуации. Неслучайно спасителните пояси са оранжеви. В същото време е много добър контраст на ландшафта на Велико Търново. Те са разположени в реката, без да имат възможност да стигнат до нито един от двата бряга. Именно тук идва този паралелизъм между свободното движение на водата и не толкова свободното движение на хората, въпреки че във всички конституции това е тяхно право”, допълни Гелов.
Христо Гелов е роден във Велико Търново. Негов баща е художникът и дългогодишен преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Никола Гелов. Гелов-син от дълги години се реализира като творец извън пределите на страната си. В родното Велико Търново завършва Факултета по изобразителни изкуства, следва  „Стенопис” в Националната художествена академия и „Графични технологии” в Universidad de Complutense, Мадрид. След дългогодишния си професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, неговото творческо търсене се разгръща в новите медии на визуалната комуникация. През 2012 година Гелов създава творческия колектив Оpen street art за Urban and Action art в Мадрид. Лауреат е на голямата награда в състезанието McLauren Wall – to – Wall в Монреал.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов