Борисов: ГЕРБ е гарант за чуваемостта на хората

Борисов разговаря с ПФ и РБ за изборни правила, свързани с правото на глас на българите в чужбина

След като се разгоря този диспут в обществото, няма да повтарям темата. Така или иначе, ГЕРБ, като партия, винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с представители на парламентарно представените партии, подкрепящи правителството, на която бе обсъждано наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху новите изборни правила, свързани с правото на глас на българите в чужбина.

Припомняме, че днес в парламента се състоя среща между ГЕРБ и партиите в коалицията.

Целта беше да се намери компромис и да бъде променен реда, при който гласуват сънародниците ни в чужбина. Вносителите от Патриотичния фронт са категорични, че с текстовете се пресича намесата на Турция във вътрешните работи на страната ни и плашат с излизане от властта, ако те отпаднат.

Борисов даде да се разбере през последните дни, че той и ГЕРБ са склонни на корекция. От АБВ не присъстваха на срещата днес.

„Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ние, за максимална прозрачност и 

„В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, в следствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието. Надявам се, че подкрепата за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията, да бъдат така подготвени, че да гарантираме това на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове, които е имало до сега, да бъдат прекратени”, допълни още той.

Смятам, че всяка една от политическите формации, които участват във формирането на парламентарното мнозинство, разбират каква е отговорността за всяка една от тях. Всеки един слага като приоритет стабилността на страната и аз съм убеден, че ще може имаме единна позиция и да продължим напред, заяви Цветан Цветанов.

„Имаме парламентарна група, трябва да запозная колегите за това, което се разбрахме с премиера Бойко Борисов, за да може действително в предстоящите дни да водим интензивни разговори и да видим как може мнозинството да изгради обща позиция и да излезем от тази ситуация”, обясни още Цветанов.

„Мнозинството гласува Изборния кодекс и мнозинството трябва да даде отговори, на въпросите, които ми задавате”, допълни още той.

Попитан дали по време на разговорите от Патриотичния фронт са поставяли условия, той отговори: „Патриотичният фронт бяха много ясни и те са били много категорични през цялото време на дискусията, която се води в обществото”.

По думите му президентското вето ще бъде разгледано в зала максимално скоро. Попитан защо на срещата не са присъствали представители на АБВ, Цветанов заяви: „Срещата беше между ПФ и ГЕРБ. Днес от РБ са разговаряли с премиера и той им е казал, че срещата е от 10 часа в парламента. Не е имало някакъв сценарий”.

“Патриотичният фронт не е склонен да гласува за приемането на ветото, ние оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено”, пък заяви народният представител и председател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„От друга страна чухме доста разумни предложения от колегите от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и в бъдеще да влезем в нова законодателна инициатива”, коментира Валери Симеонов.

„Тези разговори бяха изключително наложителни, с оглед разнопосочните тенденции на реакциите от наскоро приетият Изборен кодекс. Аз благодаря за съдействието на г-жа Цачева, г-н Борисов, колегите от ГЕРБ и Реформаторския блок”, посочи още той.

Както беше казано разговорите продължават. Позицията на Патриотичния фронт е, че това вето трябва да бъде отхвърлено, заяви народният представител от ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

„Създаде се истерия на база неверни факти – няма никакво ограничаване на правата на българските граждани. Второ – още на Гергьовден лично аз се обадих в президентството и поисках среща. Така както се срещаш с едни хора, които протестират и не представляват никого, освен себе си, така да има среща и между онези политически сили в парламента, които са изработили и гласували този текст. За съжаление българският президент не пожела дебат с българския парламент и наложи вето. Ние смятаме, че това не е част от нормален диалог, за който българският президент говори”, обясни Красимир Каракачанов.

По думите му разговорите ще продължават докато не се намери приемлив вариант.

„Патриотичния фронт е за едно силно и стабилно българско правителство, тук не трябва да има съмнение. Нашите аргументи винаги са били насочени към това, не да се ограничават правата на българите, а да се гарантира националната сигурност, суверенитета и достойнството на България като държава. Това означава да не се допускат други държави да организират изборите за български институции и чрез тях да влияят на нашата политика”, заяви още той.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторите Найден Зеленогорски заяви, че няма опасения за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми с мнозинството.

„Удовлетворени сме от дискусията и приемаме, че колеги от ПФ имат своя позиция, която защитават, ние защитаваме нашата. За нас конституционните права на българските гражданите са от изключително значение и трябва да са защитени по по-добър начин“, каза той.

„Смятаме, че имаме добри предложения от РБ, които ще направим, както и колегите от ГЕРБ, за подобряване на ИК и за гарантиране на правата на българските граждани. Консултациите ще продължат“, съобщи Зеленогороски и добави, че ще докладва на ИС на РБ, който в момента се провежда, за консултациите с партньорите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов